Slováci v spotrebe mlieka oproti iným európskym krajinám zaostávajú

NETKY.SK • 20 Január 2015, 11:48 • 2 min
Slováci v spotrebe mlieka oproti iným európskym krajinám zaostávajú

BRATISLAVA – Takmer polovica Slovákov pije mlieko pravidelne. V priemere sa u nás denne vypije jeden menší pohár tejto bielej tekutiny na osobu. Je to však o štvrtinu menej ako v Maďarsku a naša spotreba nedosahuje v porovnaní so škandinávskymi krajinami, napríklad s Fínskom, ani polovicu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorého výsledky predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Prieskum preukázal, že prevažná väčšina opýtaných mlieko pije. Nekonzumuje ho však približne 19 percent respondentov. Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus na Slovensku obľubujú mlieko viac ženy a ľudia v staršom veku nad 60 rokov. O jeho priaznivom účinku na zdravie, vďaka obsahu vápnika, je presvedčených 84 percent ľudí zúčastnených na prieskume.

 

Viac ako 60 percent opýtaných však verí, že trvanlivé mlieko obsahuje konzervačné látky a je riedené vodou. Takmer 40 percent ľudí je presvedčených o tom, že mlieko zahlieňuje a skoro 19 percent ho považujú za nezdravé. Viac ako polovica respondentov v prieskume uviedla, že priamo od kravy je mlieko najzdravšie.

 

Odborníci považujú niektoré mýty spojené najmä s trvanlivým mliekom za nepravdivé. Podľa slov Ľubomíra Valíka z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave obsahuje surové mlieko často patogénne mikroorganizmy. "Vďaka tepelnej úprave sa choroboplodné zárodky ničia a aseptické spracovanie a plnenie zabezpečí jeho trvanlivosť. Preto nie je dôvod, aby sa doň pridávali konzervačné látky a voda," vysvetlil. 

 

Obsah vitamínov a minerálov tepelne ošetreného a surového mlieka je podľa neho takmer rovnaký. "Mlieko si uchováva v priemere 90 percent pôvodných vitamínov a nutrientov aj po tepelnom ošetrení. Jednou z najcennejších látok v ňom je vápnik," skonštatoval Valík. To, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, považuje za mýtus, ktorý nie je doteraz vedecky potvrdený. "Veda, naopak, preukázala prospešnosť mlieka vďaka obsahu proteínov, vápnika, vitamínov a iných zdraviu prospešných látok," dodal.

 

Prieskum realizovala agentúra Focus v októbri 2014 na vzorke 1031 respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies