Slováci v jubilejnom zápase zdolali Čechov

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 07:56 • 2 min
Slováci v jubilejnom zápase zdolali Čechov

PRAHA - od vyslaného redaktora Petra Pašutha) - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v jubilejnom 500. stretnutí svojej histórie v Prahe v rámci Euro Hockey Challenge nad Českom 3:2. V 56. vzájomnom derby vyhral slovenský výber dvanástykrát.

slovakia

left justify in out

Oba tímy sa opäť stretnú v sobotu 20. apríla od 19.00 h na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Slováci nastúpili proti Čechom po prvý raz od vlaňajšieho úspešného semifinále majstrovstiev sveta v Helsinkách (3:1).

V pražskej Tipsport Arene vykorčuľoval Jozef Stümpel na svoj 100. duel v drese s dvojkrížom na prsiach. Miroslav Šatan zasa odohral vôbec prvý súboj od 3. novembra, keď ho na rovnakom mieste zranil po kolízii v zápase Kontinentálnej hokejovej ligy s HC Lev Miroslav Šatan. 

Na dva góly Jiřího Novotného z 20. a 24. min odpovedal efektným zakončením v 27. min Ján Sýkora. Pre 22-ročného Banskobystričana to bol v desiatom reprezentačnom súboji premiérový zásah. V tretej tretine sa o obrat postarali Tomáš Surový (13. reprezentačný zásah) a Michel Miklík (8.). Slováci pripravili Čechom prvú prehru v príprave, pre zverencov Vladimíra Vůjtka to bola v období pred majstrovstvami sveta druhá výhra. 

Česko - Slovensko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2) 
Góly: 20. J. Novotný, 24. J. Novotný (Hubáček) - 27. Ján Sýkora (Radivojevič), 51. Surový (Ölvecký, K. Sloboda), 54. Michel Miklík (Záborský, Bližňák) 
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Minář, Šindler - Bláha, Pešek (všetci ČR), 5148 divákov 

Zostavy: 
Česko: Kovář - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Krejčík, Trončinský, Kutlák, T. Voráček, Kubát - Irgl, J. Novotný, Hubáček - Tenkrát, Hertl, Kašpar - Gulaš, P. Koukal, Vondrka - T. Rachůnek, Vrána, I. Rachůnek 
Slovensko: Staňa - Marek Ďaloga, Mezei, Švarný, Brejčák, Sersen, Vydarený, K. Sloboda, V. Mihálik - Radivojevič, Stümpel, Ján Sýkora - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Záborský, Bližňák, Miklík - Bartek, Ölvecký, Surový 

Oba tímy začali vo vysokom tempe, hralo sa zo strany na stranu. Hneď v úvode pálil spomedzi kruhov Novotný, na opačnej strane pri úvodnom striedaní v prvom zápase od 3. novembra 2012 vybojoval Šatan puk pre Hudáčka, ale ten dlho váhal so strelou z dobrej pozície. V 4. min Radivojevič nezakončil kombinačnú akciu s Ölveckým. Tlak českého výberu aj vďaka presilovke silnel a slovenská defenzíva na čele so Staňom musela tvrdo pracovať. Hostia sa pred Kovářa dostávali už len ojedinele. V závere prvej časti pri hre štyroch proti štyrom využil Švarného zaváhanie Jiří Novotný, nakorčuľoval si až pred Staňu, ktorý jeho pokus zlikvidoval, ale tiesnený si puk zrazil do siete - 1:0. Do konca prvej časti hry zostávalo 19 sekúnd. 
V 22. min po naskočení z trestnej lavice trafil v prečíslení dvoch na jedného Sersen len Šatana, ktorý odkorčuľoval z ľadu s bolesťou v ramene. Nebezpečný bol prvý český útok, Hubáčkova tvrdá strela v 24. min skončila na zadnej sieťke, po buly ďalšiu vyrazil Staňa pred seba, obrancovia puk neupratali a Novotný ho poslal druhýkrát do siete - 2:0. Slovenský tím pridal smerom dopredu na dôraze. V 27. min ukázal Ján Sýkora šikovnosť i drzosť, za bránkou si položil puk na čepeľ a efektným spôsobom zasunul na štýl Mikaela Granlunda puk za Kovářa, ktorý skôr čakal prihrávku - 2:1. Zvýšená aktivita oboch tímov sa prejavila na veľkej šanci Koukala, ktorý prestrelil prázdnu bránku, i dobrých strelách Hudáčka či Záborského. V 39. min trafil Vrána do brvna. 

Slovenský tím sa snažil o vyrovnanie, blízko k nemu mal pri vylúčení Trončinského, ale český brankár bol pozorný. V 45. min Kovář zlikvidoval aj sólo Hudáčka. Zverenci Vladimíra Vůjtka hrali aktívne, nezastavilo ich ani vylúčenie Radivojeviča. V 51. min našiel po odvážnej akcii Ölvecký na pravom krídle Surového, ktorý trafil do odkrytého miesta v rohu českej bránky - 2:2. Víťazstvo na slovenskú stranu strhol v 54. min Michel Miklík, ktorý z pravého kruhu na vhadzovanie našiel miesto nad Kovářovou lapačkou. Domáci vrhli všetky sily do útoku a brankár Staňa mal plné ruky i nohy práce. Slovenská defenzíva si už víťazstvo nenechala vziať, nič na tom nezmenila ani záverečná česká 45-sekundová power-play.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona