Slováci v JAR s 2 odlišnými polčasmi a vztýčenými hlavami

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 09:06 • 2 min
Slováci v JAR s 2 odlišnými polčasmi a vztýčenými hlavami

Slováci v JAR s 2 odlišnými polčasmi a vztýčenými hlavami

slovakia

left justify in out

Nováčik futbalových MS v JAR zo Slovenska zanechal na v poradí 19. finálovom turnaji viac ako sympatickú stopu. Už samotná účasť medzi 32 najlepšími výbermi sveta bola rozbitím "jackpotu", no tím trénerskej dvojice Vladimír Weiss - Michal Hipp ju ešte vyšperkoval nečakaným postupom do osemfinále z druhého miesta v základnej F-skupine za prvým Paraguajom.
      Slováci sa svetový šampionát prebojovali na štvrtý kvalifikačný pokus. V boji o Francúzsko 1998 skončili štvrtí, o Kóreu a Japonsko 2002 tretí, o Nemecko 2006 ako druhí vypadli v baráži so Španielskom a do JAR postúpili ako víťaz 3. kvalifikačnej skupiny. V Afrike sa od tímu nič veľké nečakalo a nemohol ani nič stratiť. Slovensko túto pozíciu zužitkovalo a stalo na už na siedmom šampionáte po sebe ďalším nováčikom, ktorý si vybojoval postup do vyraďovacej fázy. V roku 1986 sa to podarilo Dánom, v 1990 Írom, v 1994 Nigérii a Saudskej Arábii, v 1998 Chorvátom, v 2002 Senegalu, v 2006 Ukrajine a v roku 2010 Slovákom.
      Postup sa však nerodil ľahko. Účinkovanie výberu spod Tatier malo futbalovou terminológiou povedané dva polčasy, po prvom slzy nahradila radosť. Prvú, nevydarenú časť, orámcovali zápasy s Novým Zélandom (1:1) a Paraguajom (0:2) v F-skupine, druhú, oveľa krajšiu, potom "dobytie Ríma" s výhrou nad obhajcom z Talianska (3:2) a "klopanie na štvrťfinálovú bránu" s Holandskom (1:2).
      Premiéra na takto vysokom fóre neskončila podľa očakávania, v Rustenburgu Slovensko stratilo výhru nad Novým Zélandom po zbytočnej sérii chýb v posledných sekundách zápasu. Zrejme to bola daň nováčika, za ktorú tím okolo Hamšíka a spol. tvrdo zaplatil. "All Whites" ale dokázali, že nie sú žiadnym outsiderom, z turnaja sa vrátili domov s troma remízami (ešte s Talianskom 1:1 a Paraguajom 0:0). Druhý zápas v Bloemfontein proti Paraguaju Slovákom vôbec nevyšiel. Proti veľmi silnému súperovi s odlišným poňatím hry sa nedokázali presadiť strelecky, na bránu vyslali len jedinú strelu v úplnom závere. Tréner Weiss mohol len skonštatovať, že "Paraguaj nám nastavil zrkadlo pravdy" a s odstupom času priznal, že sa ani on netrafil do zostavy.
      Deň po súboji s výberom kouča Gerarda Martina sa najmladší tréner na MS dostal do konfliktu so slovenskými novinármi po podľa neho neoprávnenej kritike na hráčov. "Napätie ste vytvorili vy médiá a my niektorí sme tomu prepadli. Ja som neuniesol jednu vec, za čo sa nie že ospravedlňujem, ale priznávam, že som ušiel," povedal neskôr pred duelom s Talianskom. Situácia sa tak vyvinula, že práve v ňom víťazstvo za istých okolností obom zaručovalo vytúžený postup. A zomknutí Slováci zápas, ktorý patril k ozdobám skupinovej fázy, s obhajcom zvládli excelentne, výhru 3:2 zariadili dva góly útočníka Róberta Vitteka a jeden Kamila Kopúnka. Hráči si tesne po výhre neodpustili v mixzóne gesto, keď ani jeden z nich nerozprával so slovenskými médiami. O pár hodín však už až na pár výnimiek ako Martin Škrtel či Ján Kozák, s médiami komunikovali. Všetko sa na dobré obrátilo, majstri sveta balili kufre, Slováci sa tešili na osemfinále s Holandskom. "Všetci hrali nad svojimi možnosťami. Kolektívny výkon bol fantastický a všetci si zaslúžia uznanie. Robili sme poctivo a to sa nám vrátilo," analyzoval Weiss.
      Bonusový zápas s Oranjes, v ktorom pre trest veľmi chýbal suspendovaný štítový stredopoliar Zdeno Štrba, tiež ukázal slovenskú kvalitu, hráči napriek prehre 1:2 schádzali z ihriska so vztýčenými hlavami. Súboj rozhodol "faktor Robben", ktorého Weiss po stretnutí označil za "geniálneho futbalistu". "Ďakujem Afrike, že sme tu mohli byť, ďakujem Afrike za fantastickú atmosféru, za korektnú hru od našich súperov. Sme hrdí, že sme mohli hrať boj o štvrťfinále," lúčil sa s pozitívnym účinkovaním na megapodujatí z hľadiska svetovej sledovanosti hlavný tréner. Slovenskí "Nobodys", z ktorých svet poriadne registroval snáď len Mareka Hamšíka z SSC Neapol či Martina Škrtela z FC Liverpool, tak razantne vystúpili z tieňa a na scéne sa objavili "noví slovenskí hrdinovia" ako Juraj Kucka či Kamil Kopúnek. Bude len na nich, či skladbou mladé a veľmi perspektívne mužstvo nadviaže na úspešný šampionát v najbližšej kvalifikácii o postup na EURO 2012, ktorá štartuje na jeseň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies