Slováci v Grécku s ambíciou potvrdiť stúpajúcu výkonnosť

NETKY.SK • 10 Október 2013, 08:53 • 2 min
Slováci v Grécku s ambíciou potvrdiť stúpajúcu výkonnosť

ATÉNY - Slovenskí futbaloví reprezentanti cestujú do Grécka s ambíciou nadviazať na výkonnostný aj výsledkový progres z predchádzajúcich troch zápasov.

slovakia

left justify in out

Na zverencov Jána Kozáka čaká v piatok 11. októbra v Pireu o 20.45 h SELČ predposledné stretnutie v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta - proti domácim Grékom. V predošlých troch dueloch najprv remizovali v Rumunsku 1:1, potom senzačne zvíťazili na pôde Bosny a Hercegoviny 1:0 a s tým istým súperom prehrali doma v Žiline tesne 1:2. Vo všetkých týchto troch súbojoch však predviedli kvalitné výkony. Hlavnou príčinou je zmena na poste trénera, rovnocenné duo Stanislav Griga, Michal Hipp nahradil spomenutý Kozák. Pod jeho vedením mužstvo ožilo, hrá oduševnenejšie a získava si späť stratenú dôveru slovenských fanúšikov.

"V prvom rade mi ide o to, aby chlapci zopakovali jeden poctivý výkon, s dobrým prístupom, nasadením a chuťou do hry. Nech ľudia, ktorých stretávam, majú dobrý pocit a aj po prehratom zápase budú spokojní a povedia: Áno, dalo sa na to pozerať. Chceme získať ľudí na stranu reprezentácie, aby chodili vo väčšom počte povzbudzovať v budúcnosti a nestala sa situácia ako naposledy v Žiline, kde sme nehrali pred domácim publikom, ale v cudzom prostredí. Fanúšikov si získame len poctivou hrou. Keď sa to podarí, potom budem spokojný," avizoval na tlačovej konferencii 59-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom Ján Kozák. 

Slováci už síce nemajú šancu kvalifikovať sa na svetový šampionát do Brazílie, ale rozhodne neklesajú na duchu pred záverečnými dvoma vystúpeniami v kvalifikačnej G-skupine. Na jej čele je Bosna a Hercegovina s 19 bodmi, rovnaký počet nazbieralo aj druhé Grécko. Práve jeden z týchto tímov sa kvalifikuje na MS 2014 a druhý sa predstaví v novembrovej baráži. Slovensku patrí s 12-bodovým ziskom tretia pozícia v tabuľke. "Myslím si, že sa nepotrebujeme špeciálne motivovať, pretože hráme za reprezentáciu a nastúpime proti Grékom, ktorí patria medzi európsku špičku. Hráme vonku, určite bude plný štadión a výborná atmosféra, takže na ten zápas sa už všetci tešíme. Síce už nemáme šancu na postup, ale tými predchádzajúcimi dvoma stretnutiami sa zlepšila celková klíma okolo nášho mužstva. Chceme v tom pokračovať a predviesť rovnaké kvalitné výkony aj v zostávajúcich dvoch súbojoch," povedal za všetkých členov národného výberu SR jeho kapitán Martin Škrtel. 

Reprezentačný kouč mal drobné problémy so zdravotným stavom kádra. Na duely s Gréckom a Lotyšskom (utorok 15. októbra v Rige) nenominoval tradičnú oporu Mareka Hamšíka, ktorý ho o to osobne požiadal, aby sa dal zdravotne do poriadku. Problémy so zadným stehenným svalom na ľavej nohe hlásil na pondelkovom zraze stredopoliar holandského Nijmegenu Samuel Štefánik, s chrípkou pricestoval z Ruska obranca Tomáš Hubočan a boľavé slabiny trápili ďalšieho legionára z Ruska Martina Jakubka. Postupne sa však všetci zapojili do tréningového procesu a Ján Kozák musí už len vymyslieť stratégiu, resp. zložiť základnú zostavu bez dispečera stredu poľa Hamšíka. "Chcem dať príležitosť čo najväčšiemu počtu hráčov, ktorí odohrali dva výborné zápasy s Bosnou a Hercegovinou. Post, na ktorom hráva Hamšík, by typologicky sedel Štefánikovi, do úvahy prichádzajú aj ďalší hráči ako napr. Ďuriš. Je tam aj možnosť zvoliť iný spôsob hry," vyhlásil Kozák. Ten prvýkrát nominoval aj Miroslava Stocha, ktorý v ostatných mesiacoch zaujal najprv extempore zo súkromného života, potom zmenou pôsobiska (z Fenerbahce Istanbul išiel na sezónne hosťovanie do PAOK-u Solún, pozn.) a následne kvalitnými výkonmi v drese gréckeho tímu i streleckou produktivitou. 

Favoritom piatkového merania síl, ktoré povedú nemeckí rozhodcovia na čele s Denizom Aytekinom, je domáce mužstvo. Grécko minulý rok na jeseň zvíťazilo na bratislavských Pasienkoch 1:0 a v jeho prospech hovorí aj lepšie postavenie v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Grécko je na dvanástej pozícii, SR patrí 60. priečka. 

Zaujímavosťou je, že v kádri tímu z Peloponézskeho polostrova sa nachádza po šesť hráčov z Olympiakosu Pireus a PAOK-u Solún. Zhodou okolností v oboch týchto kluboch pôsobia slovenskí futbalisti Vladimír Weiss, resp. Miroslav Stoch. 

Predpokladaná zostava SR: 
J. Mucha - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Šesták, Štefánik, Weiss - A. Nemec 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies