Slováci v druhom dueli proti Kanade, čakajú nepríjemnú hru do tela

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 14:55 • 2 min
Slováci v druhom dueli proti Kanade, čakajú nepríjemnú hru do tela

MINSK - Aj druhý súper slovenských hokejistov na MS v Minsku bude rovnako ako ten úvodný z kategórie najsilnejších.

slovakia

left justify in out

Po piatkovej šampionátovej ouvertúre s Čechmi ich čakajú v sobotu o 19.45 SELČ v Aréne Čižovka sebavedomí Kanaďania, ktorí chcú v bieloruskej metropole ukončiť sedemročné čakanie na titul majstra sveta. Zo zlatej medaily sa na svetovom šampionáte naposledy tešili v Moskve 2007.
     

Kanaďania síce suverénne ovládli olympijský turnaj v Soči, v Minsku však nemajú z februárového kádra ani jedného hráča. Tím skladal generálny manažér Rob Blake, ktorý prebral žezlo od Steva Yzermana. Trénerskú taktovku zveril triumvirátu Dave Tippett, Peter DeBoer a Paul Maurice. Tippett verí, že hráči javorového listu nadviažu na úspech zo ZOH a zlomia štvrťfinálové prekliatie na MS. "Budeme sa riadiť rovnakým systémom ako pred pár mesiacmi v Soči. Kanada tam hrala tvrdý, bojovný hokej a rovnaký chceme praktizovať aj tu," vyslovil sa skúsený odborník, ináč hlavný tréner Phoenixu Coyotes.
     

Kapitánske céčko zveril 32-ročnému obrancovi Kevinovi Bieksovi z Vancouveru, ktorý spolu s klubovým spoluhráčom Alexom Burrowsom (33), Joelom Wardom (33) a Jasonom Chimerom (35) patria k najskúsenejším hráčom vo výbere. Útok bude stáť hlavne na vychádzajúcich mladých hviezdach z NHL - Kyleovi Turrisovi, Cody Hodgsonovi, Nazemovi Kadrim, Braydenovi Schennovi či Jonathanovi Huberdeauovi. Veľkú pozornosť vzbudzuje 18-ročný Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche, vlaňajšia draftová jednotka a s 63 bodmi najproduktívnejší nováčik uplynulej základnej časti NHL. "Nášmu mužstvu možno chýbajú skúsenosti z ťažkých medzinárodných zápasov, ja však mojim hráčom verím," vyhlásil Tippett, ktorého citoval denník Ottawa Citizen.
     

Keď sa v sobotu stretnú Slováci s Kanadou, budú už mať obaja súperi v nohách vstupné duely - Vůjtekovi zverenci náročný s Českom, hráči z "kolísky hokeja" s ambicióznym Francúzskom. Kým však Kanaďania mali na oddych a regeneráciu síl 26 hodín, Slováci po náročnej "šichte" s Jágrom a spol. iba 22. V minulosti zvykli na taký krátky čas na prípravu kruto doplatiť. Tréneri pritom musia nastaviť svojich zverencov na úplne iný herný štýl súpera.
     

"Kanaďania budú hrať zrejme diametrálne odlišný hokej ako Česi," myslí si Marcel Haščák. "Budú nahadzovať puky, napádať, budú veľmi nepríjemní. Pravdepodobne budú hrať viac do tela a zrejme nie tak technicky ako Česi. Predpokladám, že Kanaďania sa budú tlačiť viac do bránky a strieľať z každej možnej pozície," povedal pre TASR 27-ročný útočník, ktorý v novej sezóne oblečie dres klubu KHL Amur Chabarovsk.
     

Kým v prvom zápase proti Francúzsku plánovali dať kanadskí tréneri príležitosť v bránke Jamesovi Reimerovi z Toronta, proti Slovákom by mal chytať Ben Scrivens z Edmontonu, klubový spoluhráč Martina Marinčina. "Pri určovaní poradia, v akom budú brankári chytať, sme sa riadili výlučne služobným vekom. Scrivensa mrzelo, že nastúpi až v druhom, myslel si, že on bude jednotkou, pretože v poslednom prípravnom zápase odchytal o 19 sekúnd viac ako Reimer," poznamenal s úsmevom tréner Tippett.
     

Slovenskí reprezentanti majú so zámorským súperom takmer vyrovnanú bilanciu. Zo 47 vzájomných súbojov vyhrali 21, štyrikrát remizovali a v 22-och ťahali za kratší koniec. Aj skóre hrá v slovenský prospech - 152:137. Posledný zápas odohrali súperi 10. novembra 2012 v Mníchove na Nemeckom pohári, Slováci ho vyhrali najmä vďaka vydarenej druhej tretine 5:2, pričom jeden gól dal za víťazov aj Juraj Mikúš. V pamäti však majú slovenskí fanúšikovia najmä nervydrásajúci štvrťfinálový duel z MS 2012. V ňom hráči spod Tatier najprv stratili dvojgólový náskok, potom dokázali vyrovnať na 3:3 a v závere pri vylúčení Ryana Getzlafa za nešetrný faul kolenom na Mikúša vsietil víťazný gól na 4:3 Michal Handzuš, ktorý úspešne tečoval strelu Andreja Sekeru. Na šampionáte v Helsinkách 2012 sa stretli súperi aj v základnej skupine, Slováci prehrali tesne 2:3.
     

"Ťažký úvod šampionátu nám môže vyhovovať. V prvých zápasoch je každé mužstvo ešte plné síl, čo môže trochu zmazať rozdiely v hernej kvalite. Pred dvoma rokmi sme na MS v Helsinkách na úvod prehrali s Kanadou 2:3 a potom aj s Fínskom 0:1, no v treťom zápase proti USA sme sa chytili a potom sme natiahli sériu víťazstiev na sedem," pripomenul tréner SR Vladimír Vůjtek. "Najdôležitejšie bude pozerať sa na náš výkon, nie na súperov. Určite sa na Kanadu dobre pripravíme, rozoberieme si, ako zakladajú útoky a niečo na nich vymyslíme," dodal obranca Ivan Švarný.

     

Predpokladané zostavy: 
     

Kanada: Scrivens - Bieksa, Garrison, Ellis, Reilly, Myers, Coburn, Gudbranson - Burrows, Turris, MacKinnon - Brouwer, Kadri, Hodgson - Read, B. Schenn, Huberdeau - Ward, Scheifele, Chimera - Monahan
     

SR: Laco - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švarný, Brejčák - Šatan, Hrivík, Nagy - Miklík, Marcinko, Réway - Pánik, Mikúš, Tatar - Skokan, Viedenský, Tybor



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona