Slováci v decembri nielen míňajú, ale aj šetria

NETKY.SK • 17 December 2014, 13:34 • 2 min
Slováci v decembri nielen míňajú, ale aj šetria

BRATISLAVA - V decembri možno pozorovať u Slovákov okrem míňania aj vyšší nárast úspor.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová, za posledných päť rokov vklady rástli v priemere v decembri o 360 mil. eur, zatiaľ čo priemerný mesačný rast vkladov od januára do novembra bol 75 mil. eur. "Vďaka vianočným mzdám a odmenám síce môžeme minúť viac ako v priemernom mesiaci, ale istá časť vianočných príjmov sa premietne aj do úspor. V decembri je preto nárast objemu vkladov v komerčných bankách vyšší ako v priemernom mesiaci," povedala Muchová.

 

Ako uviedla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová, Slovákom sa aj z mála podarí aspoň čo-to ušetriť. Dokazuje to podľa nej aj medziročne vyšší stav vkladov obyvateľstva v slovenskom bankovom sektore. Za predpokladu, že sa Slovákom každý mesiac podarí odložiť si 10 % zo svojho príjmu, tak rezervu vo výške troch mesačných príjmov, čo je odporúčané minimum, našetria podľa Vrabcovej v horizonte dva a pol roka. 

 

Medzi Slovákmi sú dlhodobo obľúbené v rámci vkladových produktov termínované účty. Zo štatistík viacerých bánk vyplynulo, že najobľúbenejším druhom sporenia sú sporiace účty. Napriek tomu, že Slováci si dokážu peniaze odkladať, nezhodnocujú ich podľa Poštovej banky efektívne. Viac ako tretina všetkých úspor Slovákov je odložená na osobných účtoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies