Slováci v Bielorusku chcú zabojovať o dobrý výsledok

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 12:36 • 2 min
Slováci v Bielorusku chcú zabojovať o dobrý výsledok

BRATISLAVA - V rámci série Euro Hockey Challenge odohrá slovenská hokejová reprezentácia ďalšie dva zápasy, ktoré budú zároveň aj prípravou na májové majstrovstvá sveta do Fínska a Švédska. Na rozdiel od minulotýždňových duelov vo Švédsku (1:6, 1:5) pôjde v Bielorusku už tímu aj o dobrý výsledok. Slováci nastúpia v piatok od 18.00 SELČ v Žlobine, odveta sa hrá o deň neskôr o 16.00 h v Bobrujsku.

slovakia

left justify in out

Slováci cestovali na východ Európy v takmer identickej zostave ako do Švédska. Z tímu vypadli útočníci Jakub Gašparovič a Radoslav Tybor a obranca Martin Štajnoch, pribudli do defenzívy Peter Čerešňák, do ofenzívy skúsený Jozef Stümpel a vrátil sa aj Tomáš Surový. Najmä príchod nitrianskeho veterána je pre tím mimoriadne cenný. Stümpel sa môže stať prvým hokejistom v slovenskej reprezentácii, ktorý nastúpi na zápas vo veku 40 rokov. Majster sveta 2002 pomôže na vhadzovaniach, smerom dopredu výbornou rozohrávkou a pre tím sú dôležité aj jeho skúsenosti. V Bielorusku by mal nastúpiť s krídlami Brankom Radivojevičom a Tomášom Surovým. "Stümpel je skúsený hráč, ktorý by mal priniesť pokoj do našej hry. Je silný na buly, čo je v dnešnom hokeji veľmi dôležité," uviedol tréner Vladimír Vůjtek. 

Slovenskému tímu sa zatiaľ v príprave veľmi nedarí. Predchádzajúce zápasy vo Švédsku ukázali, kde sú jeho slabiny. Hráči sa doteraz nevedeli presadiť v ofenzíve a chýbal im aj väčší dôraz pred bránkou. Na severe Európy sa však prejavila aj menšia rozohranosť, keďže mnohí Slováci nastúpili na zápasy po dlhšej pauze. V Bielorusku by mal výkon mužstva ísť hore. "Vo Švédsku najmä druhý zápas nebol z našej strany zlý, aj keď výsledok to neukazuje. Päťdesiat minút sme hrali v druhom dueli so Švédmi vyrovnanú partiu, ale koniec nám nevyšiel. Teraz by sme sa už chceli zamerať aj na výsledky. Chceme odohrať dobré zápasy a už aj zvíťaziť," doplnil Vladimír Vůjtek. 

Premiéru v národnom tíme SR absolvuje v Bielorusku obranca Čerešňák. Dvadsaťročný zadák tímu Peterborough Petes je známy zatiaľ len zo slovenských mládežníckych výberov. "Prekvapila ma už pozvánka na zraz. Fakt, že cestujem do Bieloruska, je ďalším plusom. Veľmi sa teším, verím, že nesklamem dôveru," uviedol Čerešňák. Medzi pozitívne prekvapenia prípravy patrí Marko Daňo. S útočníkom Slovana počítal tréner Vůjtek len na začiatok prípravy, rodák z rakúskeho Eisenstadtu však bojuje o šancu dostať sa na majstrovstvá sveta a vo Švédsku patril medzi najlepších Slovákov. V druhom stretnutí dosiahol premiérový gól v reprezentácii SR. "Veľmi ma potešilo, že som nemusel na prvý zásah čakať dlho. Ten gól ma nakopol, aj keď bol trocha šťastný. Aj podobné patria k hokeju. V Bielorusku by som chcel nadviazať na výkony zo Švédska a verím, že už aj vyhráme," uviedol Marko Daňo. 

Slováci sa s Bielorusmi naposledy stretli vlani v základnej skupine na majstrovstvách sveta v Helsinkách a vyhrali 5:1. Rovnakým výsledkom sa skončil aj ďalší minulosezónny duel v Minsku. Celkovo sa oba tímy stretli dvadsaťkrát, Slovensko vyhralo trinásťkrát. Bielorusi nastúpili v tohtoročnom Euro Hockey Challenge zatiaľ dvakrát proti Nemecku, ktoré v domácom prostredí zdolali 4:3 po samostatných nájazdoch a 4:2. Tréner Andrej Skabelka má základ tímu poskladaný prevažne z hráčov Dinama Minsk. V aktuálnej nominácii je osem hokejistov účastníka KHL. "V piatok nastúpi v bránke Dmitrij Miľčakov," prezradil pre belarushockey.com tréner Skabelka. 

Program: 
Piatok 12. apríla 2013 o 18.00 h v Žlobine: Bielorusko - Slovensko 
Sobota 13. apríla 2013 o 16.00 h v Bobrujsku: Bielorusko - Slovensko (oba zápasy bude v priamom prenose vysielať TV Dajto). 

Nominácie: 
Bielorusko: 
Brankári: Vitalij Belinskij (Junosť Minsk), Stepan Goriačevskich (Doneck/Ukr.), Dmitrij Miľčakov (Žlobin) 
Obrancovia: Oleg Goroško, Vladimir Denisov, Pavel Černook (všetci Dinamo Minsk), Oleg Misiuľ (Jaroslavľ/Rus.), Andrej Filičkin (Gomeľ), Jevgenij Lisovec, Ivan Usenko (obaja Grodno), Alexander Jeronov (Soligorsk), Iľja Šinkevič (Žlobin) 
Útočníci: Konstantin Koľcov (Mytišči/Rus.), Jevgenij Kovyršin (Čerepovec/Rus.), Alexander Kitarov, Alexander Kulakov, Dmitrij Meleško, Sergej Drozd, Andrej Stas (všetci Dinamo Minsk), Arťom Kislyj, Viačeslav Lisičkin, Alexander Usenko (všetci Grodno), Michail Stefanovič, Jevgenij Solomonov (obaja Gomeľ), Alexej Jefimenko (Soligorsk), Alexej Ugarov (Nižnij Novgorod/Rus.) 

Slovensko: 
Brankári: Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/Rus.) 
Obrancovia: Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Peter Čerešňák (Peterborough Petes/OHL), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR). 
Útočníci: Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava), Juraj Majdan (HC Litvínov/ČR), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Michael Vandas (HK Poprad), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/ČR)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies