Slováci už platia radšej elektronicky než v hotovosti

NETKY.SK • 10 Február 2021, 11:28 • 2 min
Slováci už  platia radšej elektronicky než v hotovosti

Pre pandémiu sa viac pohybujeme v elektronickom svete a tak je pochopiteľné, že uprednostňujeme elektronickú platbu. Dopomohli tomu i rôzne aplikácie a iné technické vymoženosti. Taktiež to, že sa chceme chrániť.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku prvýkrát v histórii predbehli elektronické platby za tovar tie hotovostné. Pandémia nás naučila byť opatrnejšími aj pri platení, a preto uprednostňujeme skôr bezkontaktnú platbu kartou ako hotovosť, skonštatovala metodička stratégie platobných systémov v Národnej banke Slovenska Iveta Behúňová. Pre pandémiu sa viac pohybujeme v digitálnom priestore, keďže viac nakupujeme na internete a viac platíme smart zariadeniami.

 

img


Uvidíme, či sa tento trend uprednostňovania bezhotovostnej platby pred na slovenskom trhu udrží, ukáže tento rok. „Predpokladáme, že spomínané trendy budú pokračovať. Používanie kariet bude rásť a bude sa viac presúvať do digitálnej bezhotovosti. Ako dôsledok lockdownu a s tým súvisiacich možných rušení obchodných alebo reštauračných prevádzok môže dôjsť k dočasnému zníženiu počtu POS-terminálov,“ uviedla Behúňová. Taktiež podľa nej porastie počet obchodníkov, ktorí podnikajú aj na internete.

Kartami na Slovensku platíme už vyše 30 rokov a každoročne počet platieb platobnými kartami. Do konca minulého roka stále platilo, že dominovala hotovosť. No zatvorené obchody, reštaurácie, obmedzenie pohybu, či strata zamestnania v prvom polroku 2020 výrazne znížili výbery hotovosti z bankomatov. Súčasne sa znížila aj hodnota platieb, no menej výrazne než výbery. V druhej polovici roka prišli lockdowny a nastala výrazná zmena v správaní držiteľov kariet. Hodnota platieb kartou prevýšila výbery hotovosti, ktoré boli v minulosti vždy vyššie ako platby kartami.

 

img


Podľa Behúňovej je zaujímavé sledovať vývoj platieb mobilom alebo smart hodinkami. Od roku 2019, keď banky rozbehli rôzne mobilné platby ako napríklad prostredníctvom GooglePay a ApplePay a neskôr i GarminPay a FitbitPay, rastie ich podiel na všetkých platbách každý mesiac. Kým v treťom štvrťroku 2019 tvorili mobilné platby 3,7 %, v poslednom štvrťroku minulého roka to už bolo 7,8 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies