Slováci utekajú z Líbye, pomáha im Poľsko i Taliansko

NETKY.SK • 5 August 2014, 12:54 • 2 min
Slováci utekajú z Líbye, pomáha im Poľsko i Taliansko

BRATISLAVA – Z Líbye, kde už niekoľko týždňov bojujú znepriatelené milície, utekajú po výzve nášho rezortu diplomacie slovenskí občania. Keďže Slovensko nemá v africkej krajine svoj zastupiteľský úrad, s presunom Slovákov do bezpečia pomáhajú iné štáty EÚ.

slovakia

left justify in out

"Vyjadrujeme vďačnosť Poľskej republike za to, že nám maximálne promptne vyšli v ústrety, keď neskoro večer 31. júla zareagovali na našu prosbu a na poslednú chvíľu našli pre občanov SR voľné miesta v poľskom lietadle z Tripolisu," povedali agentúre SITA z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí. Ďalších Slovákov presunú tento týždeň do Talianska.

 

Rezort zahraničia vie o približne dvoch desiatkach Slovákov, ktorí majú v Líbyi trvalý pobyt. V registračnom systéme ministerstva okrem toho evidujú ešte jedného nášho občana, ktorý ako cieľ svojej cesty uviedol Líbyu. Ministerstvo zahraničných vecí sa so všetkými Slovákmi skontaktovalo, africký štát odporúčajú okamžite opustiť. "Vláda nemá kontrolu nad bezpečnostnou situáciou a v krajine prebieha ozbrojený konflikt medzi znepriatelenými milíciami. Pobyt cudzincov v krajine je preto spojený s vysokým rizikom ohrozenia života," uvádza sa v odporúčaní ministerstva. Konzulárnu asistenciu našim občanom v Líbyi zabezpečuje veľvyslanectvo v Káhire. V prípade núdze však môžu Slováci požiadať o pomoc na ktoromkoľvek efektívnom veľvyslanectve alebo generálnom konzuláte členských krajín EÚ v Líbyi. Obrátiť sa môžu na ambasády Talianska, Maďarska, Veľkej Británie a Rumunska. 

 

V Líbyi sa bojuje už niekoľko týždňov. Centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť. V dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie OSN aj Červený kríž už stiahli svojich zamestnancov z Líbye, krajinu opustili aj diplomati USA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona