Slováci usporia 9,3 % zo svojich príjmov, napriek tomu je výška úspor najnižšia v EU

NETKY.SK • 7 November 2016, 18:59 • 2 min
Slováci usporia 9,3 % zo svojich príjmov, napriek tomu je výška úspor najnižšia v EU

Bratislava 7. novembra (TASR) - Odborníci odporúčajú odložiť si aspoň 10 % zo svojich príjmov na horšie časy a ukazuje sa, že Slováci berú toto odporúčanie vážne. V priemere totiž usporia 9,3 % zo svojich príjmov. Napriek tomu je výška úspor Slovákov najnižšia v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Pred rokom 2008 dosahovala miera úspor na Slovensku len 6 - 7 %. Po vypuknutí krízy sa však začalo sporiť viac. "Slováci si uvedomili, že časy hojnosti netrvajú večne a je dobré byť pripravený i na pokles príjmov," tvrdí Branislav Tuš, manažér investičného oddelenia NN SR. Dnes sa miera úspor blíži k optimálnym 10 %, čo je priemer Európskej únie. Vo výške úspor však v porovnaní s okolitými krajinami Slováci zaostávajú. Podľa prehľadu OECD predstavuje finančný majetok priemerného Slováka necelých 19.000 eur, čo je najmenej z celej EÚ. V Poľsku je to 22.000, Maďarsku 27.000 a v Česku viac než 31.000 eur. Najvyššie úspory majú Holanďania – až 142.000 eur na obyvateľa.

 

Pri pohľade na štruktúru majetku je vidno výrazné rezervy. Slováci majú totiž 62 % svojich úspor stále vo forme hotovosti alebo vkladu na účte. Po Grécku je to najviac v EÚ. Podľa Tuša úspory prakticky nezarábajú a Slováci sa boja s nimi aktívne pracovať. Dokazuje to objem investícií do akcií. Akcie alebo ich deriváty tvoria len 0,2 % finančného majetku Slovákov. Zo všetkých 27 krajín únie, ktoré štúdia OECD skúmala, je to najmenej. Pre porovnanie, Poliaci majú v akciách 20 % majetku, Česi 22 % a Maďari 28 % úspor.

 

Slováci sa však môžu pred susedmi cítiť popredu v oblasti dôchodkového sporenia. V oboch formách penzijného sporenia (II. a III. pilier) majú až 14 % finančného majetku, čo je zhruba na úrovni Nemecka a oveľa viac než v Maďarsku, Česku či Poľsku. Dôvodom sú najmä zrušené dôchodkové reformy v susedných krajinách, keď Slovensko zostalo jedinou krajinou regiónu, ktorá má trojpilierový dôchodkový systém.

 

Slováci výrazne investujú aj do podielových fondov, v ktorých majú 7 % úspor, čo nie je málo. Je to viac než v Česku a Poľsku a zhruba rovnako ako v Rakúsku. Podobné je to s investíciami prostredníctvom životného poistenia. Tu si držia v rámci V4 prvenstvo. Sporenie prostredníctvom poistiek je stále silno zakorenené najmä v starých krajinách európskeho kontinentu. Napríklad vo Francúzsku tvoria viac ako tretinu úspor, v Dánsku takmer 28 % a v Nemecku 17 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies