Slováci uspeli proti Číne, víťazom Egypt

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 07:19 • 2 min
Slováci uspeli proti Číne, víťazom Egypt

BRATISLAVA - Slovenskí volejbalisti obsadili na záverečnom turnaji III. skupiny Svetovej ligy FIVB tretie miesto.

slovakia

left justify in out

V nedeľňajšom súboji o bronz zvíťazili v bratislavskom NTC nad Čínou 3:2 a súperovi tak oplatili dve prehry z predchádzajúcich turnajov v Mexiku a Grécku. Vo večernom finále uspeli reprezentanti Egypta, ktorí si poradili s Čiernou Horou 3:2 a v budúcej sezóne si zahrajú v II. skupine SL.

 

Svetová liga - III. skupina - Final Four:

o 3. miesto:

Čína - Slovensko 2:3 (17, 26, -20, -27, -13)

zostavy:

Čína: Čang, Li, Ťi, Taj, Žao, Sung, liberá Tchung, Kche (Keng)

 

Slovensko: Kohút, Masný, Červeň, Lux, Paták, Ogurčák, liberá Kubš, Vydarený (Michalovič, Kriško, Skladaný, Horník, Sopko)

rozhodovali: Mezöffy (Maď.), Olejnik (Rus.), 1250 divákov

 

Slováci na dvoch predchádzajúcich turnajoch III. skupiny prehrali s Čínou oba zápasy. V oboch prípadoch viedli 2:0, ale náskok neudržali a prehrali tri sety za sebou. V nedeľu v Bratislave mal duel presne opačný priebeh.

 

Domáci nastúpili v súboji o bronz sklamaní zo sobotňajšej semifinálovej prehry s Egyptom, ale odhodlaní zakončiť turnaj víťazstvom. Tréner Gulinelli urobil v základnej zostave jednu zmenu, keď Sopka nahradil Ogurčák. Slovákom vyšiel vstup do zápasu, keď postupne viedli 7:5, 9:6 i 12:10. Číňania však následne spresnili servis i hru na sieti a postupne vyrovnali skóre. Za stavu 15:15 prišiel totálny výpadok domácich. Do konca setu zaznamenali len dva body a aj tie len po pokazených podaniach súpera. Gulinelliho zverenci opäť mali veľký problém na príjme, o čom svedčila aj chudobná 21-percentná úspešnosť, ktorú mal na príjme v prvom sete libero Kubš.

 

Druhé dejstvo malo vyrovnanejší priebeh. Domáci kouč poslal do hry náhradníkov Kriška s Michalovičom, čo sa ukázalo ako veľmi dobrý ťah. Druhý menovaný hráč v polovici setu zabezpečil vyrovnanie na 16:16. V dramatickom závere Slováci najskôr odvrátili dva setbaly súpera, ale potom nevyužili stav na 26:25 na zisk setu. Hostia kontrovali troma bodmi za sebou, keď ich v útoku potiahol aktívny Taj, a získali vo svoj prospech aj druhú časť hry.

 

Domácim v treťom dejstve pomohol hneď prvý technický oddychový čas, keď po jeho skončení zaznamenali sériu šiestich bodov a viedli 16:12. Húževnatí Číňania však zabojovali, znížili na rozdiel jediného bodu, ale Slováci si koncovku tentoraz ustrážili, set vyhrali 25:20 a znížili na 1:2.

 

V úvode štvrtej časti hry však opäť prepustili aktivitu súperovi, ktorý to využil a postupne viedol 5:2, 10:6 i 14:10. Slováci sa však nevzdávali a v snahe vynútiť si rozhodujúci skrátený set vyrovnali na 17:17. Od toho momentu sa mužstvá naťahovali o každý bodík. Za stavu 23:23 išlo Čangovo podanie do autu a Slováci mali prvý setbal. Napokon však premenili až ten, ktorému predchádzalo eso Michaloviča.

 

V skrátenom sete viedli domáci 8:6, 11:9 a po smeči Kriška aj 12:10. Následne zaznamenal ďalší bod priamo z podania Michalovič a Slováci si už náskok nenechali vziať. Tajbrejk vyhrali po výsledku 15:13 a na turnaji Final Four obsadili konečné tretie miesto.

 

hlasy po zápase:

Flavio Gulinelli, tréner SR: "Keď sme vyhrali tretí set, tak som chlapcom povedal, že teraz je ich čas, aby súperovi urobili presne to isté, čo oni predtým nám. Tím zabojoval a podarilo sa. Mal som šťastie, že som bol schopný nájsť vhodných náhradníkov, ktorí kvalitne zapadli do hry nášho tímu. Myslím, že dnešný zápas sme si zaslúžili vyhrať. S celkovým vystúpením vo Svetovej lige nie som spokojný, ale aj tretie miesto musíme oceniť."

 

Sie Kuo-čchen, tréner Číny: "Po včerajšej semifinálovej prehre sme do dnešného zápasu poslali našich mladých hráčov. Ja som však aj napriek tomu, že sme neuspeli, s ich výkonom spokojný. Odohrali výborné stretnutie, ktoré sme na našu smolu prehrali až v tajbrejku. Výsledky tu na turnaji v Bratislave nás netešia, ale predvedené výkony mladých hráčov áno."

 

Emanuel Kohút, blokár SR: "V úvode nám robil problém ich servis, potom sme to na príjme zlepšili. Pomohli nám príchody Kriška s Michalovičom, priniesli do našej hry život. Myslím, že za tú bojovnosť sme si víťazstvo zaslúžili. Veľká vďaka patrí aj divákom, ich podpora bola veľmi dôležitá."

 

Tomáš Kriško, smečiar SR: "Tak sme radi, že sme to Číne vrátili presne takým istým spôsobom, ako to oni dali nám. Je super, že sme sa s tohtoročnou Svetovou ligou rozlúčili víťazstvom. Možno sa zdalo, že na dnešný zápas nebudeme mať motiváciu, ale urovnali sme si to v hlavách a na ihrisko sme nabehli s tým, že chceme súboj o tretie miesto vyhrať."

 

Peter Michalovič, univerzál SR: "Je super, že sme vyhrali. V úvode sme mali problém s ich servisom, zatlačili nás a my sme sa z toho nevedeli dostať. Potom sa prestriedalo, Kriško nás podržal skvelým servisom a duel sme otočili. Dostali sme súpera pod tlak a oni potom už nevedeli, čo majú hrať."

 

finále:

Čierna Hora - Egypt 2:3 (-20, 21, -23, 23, -9)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies