Slováci uprednostňujú stabilné bývanie bez častého sťahovania

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 11:05 • 2 min
Slováci uprednostňujú stabilné bývanie bez častého sťahovania

BRATISLAVA – Slováci menia svoje bývanie len veľmi zriedkavo. Väčšina populácie rieši otázku bývania maximálne raz či dvakrát v živote, a to zvyčajne v čase, keď sa osamostatňujú, alebo si zakladajú rodinu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Prvú stavebnú sporiteľňu (PSS) uskutočnila Agentúra sociálnych analýz.

slovakia

left justify in out

Pri otázke, koľkokrát v doterajšom živote riešili otázku bývania, 30 % respondentov vo veku od 18 do 65 rokov uviedlo, že od detstva bývajú stále v tom istom. Raz či dvakrát sa sťahovalo, alebo svoje bývanie prestavovalo 46 % Slovákov. Viac ako dvakrát sa sťahovalo iba 19 % opýtaných.

 

Frekvencia sťahovania či iných zásadných zmien v bývaní podľa prieskumu narastá priamoúmerne s veľkosťou sídla. Najvyššie percento respondentov, ktorí menili svoje bývanie viac ako dvakrát, pochádza zo sídel nad 100.000 obyvateľov.

 

Najmenej menia svoje bývanie obyvatelia Žilinského kraja, kde až 38 % ľudí od detstva býva v tom istom dome alebo byte. Naopak, najviac sa sťahujú a prestavujú svoje byty ľudia v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde sa aspoň raz sťahovalo vyše 70 % ľudí. Najvyššia frekvencia je pritom v regióne Bratislava, kde sa viac ako dvakrát sťahovalo 37,6 % obyvateľov. Pre porovnanie, v ostatných krajoch to bolo od 12 do 21 %.

 

Prieskum ukázal tiež, že svoje bývanie menia častejšie ľudia s vyšším vzdelaním. Zatiaľ čo spomedzi respondentov so základným vzdelaním sa nikdy nesťahovalo až 44,2 %, medzi vysokoškolsky vzdelanými bolo takých len 13,5 %. Aspoň raz v živote sa sťahovalo takmer 80 % vysokoškolákov. Až 27 % z nich sa sťahovalo viac ako dvakrát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies