Slováci tento rok uprednostnili dovolenku v tuzemsku

NETKY.SK • 13 September 2010, 07:41 • 2 min
Slováci tento rok uprednostnili dovolenku v tuzemsku

Slováci tento rok uprednostnili dovolenku v tuzemsku

slovakia

left justify in out

img

Slováci tento rok uprednostnili dovolenku v tuzemsku. Zlákali ich najmä hory a jazerá, ktoré navštívili častejšie ako more v zahraničí. Mierne prevažuje počet dovolenkárov, ktorí využili služby cestovných kancelárií (CK) pred individuálnou turistikou. Vyplýva to z prieskumu, ktorý najnavštevovanejší slovenský cestovateľský portál Cestovanie.sk uskutočnil na vzorke 21.000 respondentov.
      Z hľadiska destinácií boli výsledky vyrovnané. Najviac (16 %) čitateľov prežívalo letnú rekreáciu v SR. Dvojkou sa stali Chorvátsko (15 %) a Grécko (14 %). Horúci Egypt uzatvára najobľúbenejšie destinácie občanov Slovenska. Až 30 % návštevníkov portálu dovolenku tentokrát oželelo.
      Z hľadiska zabezpečenia letnej dovolenky najviac, až 35 % respondentov využilo služby CK alebo cestovnej agentúry (CA), 33 % kombinovalo dovolenku na vlastnú päsť, využívajúc servis CK. Týka sa to zrejme dovolenkárov na Slovensku a v Chorvátsku. Niečo menej ako tretina (32 %) preferuje dovolenku vo vlastnej réžii.
      "V letnej sezóne 2010 boli pre slovenských dovolenkárov najžiadanejšie destinácie Chorvátsko, Turecko a Bulharsko, ktoré spolu tvorili vyše 50 % celkového počtu zájazdov," konštatoval riaditeľ TIP Travel Juraj Vitko. Dvojnásobný počet klientov oproti minulému roku privítali letoviská v Egypte a krajina sa tak zaradila k najúspešnejším. Pokles záujmu zaznamenalo krízou najsilnejšie zasiahnuté Grécko a jeho ostrovy.
      "Štatistiky potvrdili, že Slováci v čase krízy uprednostňujú lacnejšie destinácie. Najväčší dopyt online medzi letnými destináciami bol po Egypte, výrazne si polepšili Bulharsko a Tunisko," uviedol Ivan Šidla z portálu Invia.sk. Potvrdili sa predpoklady expertov, že ekonomické problémy Grécka zneistili cestujúcich. Ukázali to čísla - v júli podiel celkového predaja tvoril 16,8 %, ale pred rokom to bolo 22 %. Minuloročný hit sezóny Turecko sa s podielom predaja 11,5 % dostalo za Tunisko (13,4 %) a Bulharsko (12,8 %). "Celkovo z predaja najväčšej online CA v SR vyplýva markantný nárast objemu nakupovaných dovoleniek cez internet, čo potvrdzuje dlhodobú tendenciu klientov využívať výhody nákupu dovolenky oline," zdôraznil Šidla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona