Slováci tankujú najdrahšie benzíny v tomto roku

NETKY.SK • 13 September 2013, 10:39 • 2 min
Slováci tankujú najdrahšie benzíny v tomto roku

BRATISLAVA - Slovenskí motoristi v súčasnosti tankujú najdrahšie benzíny v tomto roku. Ako vyplýva zo štatistík Európskej únie, cena nafty má z hľadiska tohtoročných cien na Slovensku mierne nadpriemernú hodnotu.

slovakia

left justify in out

“Porovnanie priemernej hodnoty pohonných látok v EÚ a na Slovensku ukazuje, že aktuálne sú u nás benzíny a nafta približne o sedem centov za liter lacnejšie,“ uviedol Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Pohonné látky v EÚ sú najdrahšie od začiatku marca tohto roka. “Najmenej za liter benzínu v únii zaplatíte v Rumunsku, o 22 centov za liter menej, ako na Slovensku. Nafta je najlacnejšia v Luxembursku. V porovnaní s naftou na Slovenskom je lacnejšia o necelých 15 centov za liter,“ dodal Novotný. Slovensko je na 16. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie. “V rebríčku najnižších cien nafty sme na 13. mieste,“ doplnil Novotný. 

V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska má Slovensko najdrahšie benzíny. V Maďarsku tankujú motoristi benzín v priemere o takmer 8 centov za liter lacnejšie. Nafta je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku. “Poľsko má druhé najlacnejšie benzíny v únii. O viac ako 20 centov za liter lacnejšie ako u nás. Aj nafta u našich severných susedov je druhá najlacnejšia z celej EÚ. O deväť centov lacnejšia ako na Slovensku,“ uviedol Novotný. 

Slovenským motoristom sa oplatí ísť tankovať do Poľska benzíny až do vzdialenosti 45 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. “Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do vzdialenosti 34,5 kilometra,“ doplnil Novotný. Po benzíny sa podľa neho oplatí ísť slovenským motoristom aj do Rakúska, približne 20 kilometrov ďaleko, do Česka 19 kilometrov a do Maďarska 16 kilometrov. “Po naftu sa do okolitých členských krajín EÚ oplatí zájsť aj do Rakúska, šesť kilometrov ďaleko od miesta štartu na Slovensku,“ dodal Novotný. 

Slovensko má v porovnaní so začiatkom roka drahšie benzíny. Podľa štatistík únie sú drahšie o 2,4 centu za liter. Nafta je na Slovensku stále lacnejšia v porovnaní s januárom tohto roka, približne o 2,5 centu za liter. “Priemerná cena benzínov pre celú úniu stúpla v porovnaní s 1. januárom o 3,1 centu za liter, priemerná cena nafty je takej istej úrovni ako začiatkom roka,“ konštatoval Novotný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies