Slováci takmer najviac z obyvateľov únie ovládajú cudzí jazyk

NETKY.SK • 24 September 2010, 11:20 • 2 min
Slováci takmer najviac z obyvateľov únie ovládajú cudzí jazyk

Slováci takmer najviac z obyvateľov únie ovládajú cudzí jazyk

slovakia

left justify in out

img

Podiel slovenských dospelých, ktorí ovládajú cudzí jazyk na odbornej úrovni, je tretím najvyšším číslom zo štátov Európskej únie. Zo Slovákov uviedlo 44,3 percent, že disponujú excelentnými vedomosťami cudzieho jazyka, ktorým je pre nich čeština, vyplýva to z výskumu európskeho štatistického úradu Eurostat.
      Od Slovákov sú lepší len Lotyši (54,7 percent ovláda výborne ruštinu), ale najväčšiu váhu má zrejme slovinský výsledok, kde 45,4 percent ľudí uviedlo, že nemá takmer žiadny problém s angličtinou. Zaujímavosťou prieskumu je aj to, že kým Slováci si češtinu mohli zaradiť ako cudzí jazyk, Česi od hodnotenia svojej slovenčiny museli upustiť. Aj preto sa umiestnili spolu s Francúzmi, Maďarmi, Rumunmi, Poliakmi, Talianmi, Bulharmi a Britmi v tretej tretine rebríčka. "Cudzojazyčný analfabetizmus" je rozšírený najmä v Rumunsku (75 percent), Maďarsku (74,8 percent) a Portugalsku (51,3 %).
      Štatistika, ktorá spracovala zozbierané údaje z roku 2008, hovorí aj o tom, že na prevažnej väčšine škôl v EÚ sa študenti a žiaci učia cudzí jazyk - v priemere je to na základných školách 76 percent a 83 percent na stredných školách. Slovensko v tomto ukazovateli zaostáva za priemerom najmä na úrovni základných škôl - len na 45 percentách sa vyučuje, kým u stredných je to 98 percent. V oboch prípadoch je najpopulárnejšia angličtina. Druhý jazyk, ktorým je na Slovensku prevažne nemčina sa učí na piatich percentách základných a 69 percentách stredných škôl.
      Lídrami sú Švédi, kde je prítomná angličtina na každej základnej i každej strednej škole, takmer na všetkých v Taliansku, Španielsku, na druhej strane sú Íri (najmä francúzština len na troch percentách základných a 58 percentách stredných škôl).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona