Slováci sú z roka na rok štedrejší! Suma darov dosiahla štyri milióny eur

NETKY.SK • 6 Január 2018, 07:15 • 2 min
Slováci sú z roka na rok štedrejší! Suma darov dosiahla štyri milióny eur

BRATISLAVA – Slováci každým rokom venujú viac darov na pomoc ľuďom v núdzi či mimovládnym organizáciám. Informoval o tom darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk. Začiatkom roka 2018 dosiahla suma darov hranicu 4-milióny eur.

slovakia

left justify in out

Vyzerá to tak, že nešťastie druhých nám nie je lahostajné. „Štyri milióny darovaných eur sa nám podarilo dosiahnuť  i vďaka počtu 61 436 darov, ktoré boli prostredníctvom portálu sprostredkované v roku 2017. Je to o 16 percent viac ako v roku 2016, no až o takmer 100 percent oproti roku 2015,“ uviedol Ronald Kyška, riaditeľ Ľudia Ľuďom.

 

Pomoc tým, ktorí sú v ťažkej životnej situácii či rôznym mimovládnym organizáciám, by nebola možná bez dobroprajnosti darcov. Kým v roku 2016 poskytlo podporu ľuďom v núdzi takmer 22-tisíc darcov, v roku 2017 ich počet prekročil hranicu 25-tisíc, čo predstavuje 14% nárast.

 

Výziev o pomoc, ktoré rezonovali verejnosťou, a prostredníctvom ktorých sa ukázalo, že súdržnosť ľudí stále existuje, bolo viacero. „Rekordnou bola výzva občianskeho združenia Vagus. Prostredníctvom online kampane získalo od jej spustenia na pomoc pre ľudí bez domova za menej než 24 hodín 18 000 eur, čo predstavuje viac ako polovicu potrebnej sumy. Pôvodne finálnu sumu 30-tisíc eur sa im podarilo vyzbierať za celkovo neuveriteľných 48 hodín. V súčasnosti sa podarilo prostredníctvom kampane, ktorá začala pred Vianocami, získať už viac ako 58-tisíc, takmer dvojnásobok pôvodnej sumy. Podpora verejnosti pokračuje, nakoľko pomoc ľuďom bez domova je potrebná celoročne,“ informovala výkonná riaditeľka Ľudia Ľuďom, Elena Šingliarová.

 

Aj druhá výzva, ktorá v uplynulom roku zomkla štedrých a nápomocných ľudí, sa týkala domova. Tentokrát jeho záchrany. Po tragickom požiari začiatkom júna 2017 oň prišla v Necpaloch rodina Nemilová. V rodinnom dome, ktorý vyhorel takmer do tla, bývala slobodná mamička s 5-ročným chlapcom, svojím otcom a strýkom.

 

Ten pred ohňom, žiaľ, ujsť nestihol. „Za mesiac pomohlo rodine Nemilových až 287 darcov. Získanú sumu 6000 eur rodina použila na rekonštrukciu domu, ktorá vďaka podpore verejnosti mohla začať už mesiac po tragédii,“ opisuje situáciu rodiny Šingliarová.

 

„Vďaka zvyšujúcemu sa počtu poskytovaných darov ako aj ich výške vie darcovský portál spolu s darcami rýchlo, adresne a transparentne pomáhať tým, ktorí pomoc potrebujú,“ dodáva Šingliarová. Jej slová potvrdzujú aj štatistické údaje. V roku 2017 poskytli darcovia prostredníctvom portálu priemerne 183 darov denne, a to v celkovej výške 3 730 eur. Darovaná suma sa oproti roku 2016 zvýšila o 830 eur.

 

V súčasnosti je na darcovskom portáli zaregistrovaných 580 aktívnych výziev na pomoc, ktoré môžu darcovia podporiť. Portál ĽudiaĽuďom.sk je univerzálny on-line systém darcovstva, ktorý je otvorený pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú pomoc.

 

Darcovia pomáhajú chorým deťom, ľuďom s postihnutím, rodinám vo finančnej tiesni, neziskovým či mimovládnym organizáciám, školám alebo samosprávam. Celý finančný príspevok, ktorý sa darca rozhodne venovať v prospech výzvy, putuje konkrétnemu príjemcovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies