Slováci sú pri výbere dovolenky stále náročnejší

NETKY.SK • 12 Február 2015, 13:45 • 2 min
Slováci sú pri výbere dovolenky stále náročnejší

BRATISLAVA - Slováci z roka na rok minú viac peňazí na dovolenku, pričom suma, ktorú v roku 2014 priemerne zaplatili, predstavuje 646 eur. V predchádzajúcej sezóne bola táto hodnota na úrovni 581 eur. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry GfK pre cestovnú kanceláriu Satur.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla dnes na stretnutí s novinármi generálna riaditeľka CK Satur Eleonóra Fedorová, priemerná dĺžka pobytu sa za posledné roky skracuje, pričom v súčasnosti je to asi 7 dní. Najkratší čas na dovolenke strávia cestujúci vo veku nad 55 rokov (priemerne 7 dní) a najdlhšie dovolenkujú deti do 10 rokov (priemerne 8 dní). 
     

Podľa nej sú Slováci z roka na rok náročnejší cestovatelia a každoročne očakávajú novinky na trhu cestového ruchu, ako aj čoraz vyšší štandard služieb. Pri letných leteckých dovolenkách sú medzi Slovákmi najobľúbenejšie predovšetkým 4- a 5-hviezdičkové hotely, o čom svedčí fakt, že až 90 % cestujúcich preferuje tento typ ubytovania, a to aj s all inclusive službami. Šéfka CK si nemyslí, že by sa avizované opatrenia gréckej vlády smerom k zrušeniu all inclusive zrealizovali. Podľa nej je to nemysliteľné a nevie si to ani predstaviť. 
     

Najviac sa minulú sezónu cestovalo za letnými dovolenkami, ktoré predstavovali až 77 % predaných dovoleniek touto CK. Celkovo jej služby v sledovanom období využilo vyše 90.000 záujemcov. Najnavštevovanejšími letnými destináciami v roku 2014 boli už tradične Chorvátsko a Turecko. Do Top 5 najobľúbenejších krajín ďalej patria aj grécke ostrovy, Taliansko, a to oblasť Kalábrie a Sardínie, ako aj novinka v ponuke, severný Cyprus.
     

Rastie záujem Slovákov o dovolenky spojené s poznávaním, či už Európy alebo exotiky. Z pohľadu európskych poznávacích zájazdov si svoju silnú pozíciu obhájili Island, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko, ale aj susedné Rakúsko. Pri voľbe exotických krajín sa vyberalo najmä zo zájazdov smerujúcich do Číny, Kuby, Maroka, Srí Lanky a Ameriky. 
     

Na margo domáceho cestovného ruchu Fedorová poznamenala, že ak si záujemca porovná cenu domáceho dovolenkového pobytu s cenou v zahraničí, uprednostní radšej zahraničnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies