Slováci sú podľa VÚB najmenej zadlžený národ v eurozóne

NETKY.SK • 20 September 2013, 13:51 • 2 min
Slováci sú podľa VÚB najmenej zadlžený národ v eurozóne

BRATISLAVA - Kým vo väčšine krajín eurozóny spotrebné úverovanie stagnuje alebo klesá, na Slovensku objem spotrebných úverov v tomto roku vzrástol medziročne o takmer 13 %.

slovakia

left justify in out

V menovej únii je to podľa VÚB najvyššie číslo. "Priemerná slovenská domácnosť je však zadlžená len na úrovni 43 % svojho disponibilného príjmu, kým priemer eurozóny je viac ako dvojnásobný. Slováci sú tak dnes v menovej únii najmenej zadlženým národom, čo prirodzene vytvára priestor pre rast spotrebného financovania," uviedol hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides.

Faktorov, ktoré ovplyvňujú rast úverov, je podľa neho však viac. Patrí medzi ne mladosť a malosť úverového trhu na Slovensku, tempo rastu ekonomiky, ktoré je v eurozóne stále jedným z najvyšších, ako aj pokles obáv ľudí zo straty pracovného miesta. A to aj napriek pomerne vysokej úrovni nezamestnanosti. "Aj ostatný medzibankový prieskum Národnej banky Slovenska naznačuje, že objem úverov bude, podobne ako tomu bolo v prvej polovici roku, rásť aj v jeho druhej časti," dodal Štefanides. 

Zlepšenie úverovej bonity spotrebiteľov zároveň viedlo podľa neho banky k zmierneniu úverových podmienok pre spotrebiteľa. Banky očakávajú, že aj v druhom polroku 2013 budú pokračovať v uvoľňovaní úverových štandardov. Ako hlavný dôvod na zmierňovanie podmienok pre úverovanie uvádzajú podľa Štefanidesa lepšiu úverovú bonitu spotrebiteľov a konkurenciu ostatných bánk na trhu. Avšak slovenské domácnosti majú viac finančných prostriedkov v bankách uložených ako od nich požičaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies