Slováci sú podľa štúdie menej šťastní ako ostatní v EÚ

NETKY.SK • 14 Január 2014, 11:09 • 2 min
Slováci sú podľa štúdie menej šťastní ako ostatní v EÚ

BRATISLAVA - Obyvatelia západnej a severnej Európy sú spokojnejší a šťastnejší so svojím životom než Slováci a ďalšie nové členské štáty Európskej únie. Dokonca vnímanie ekonomickej situácie vlastnej domácnosti je na Slovensku piate najhoršie v únii. Zistila to Európska únia v štúdii 3rd EuropeanQualityofLifeSurvey.

slovakia

left justify in out

EÚ sa snaží získať rôzne informácie o svojich občanoch – o ich postojoch a názoroch (Eurobarometer), o materiálnej stránke ich života (EU-SILC), ale aj o tom, ako sú spokojní so svojím životom, ako vnímajú jeho kvalitu a svoj blahobyt, aký je ich vlastný pocit blaženosti. Európska komisia vydala správu práve o tom, ako občania Únie sami hodnotia vlastný blahobyt a spokojnosť s kvalitou svojho života. Ide teda o čisto individuálny pohľad na vlastný život.

Podľa Martina Barta, hlavného stratéga Sberbank Slovensko, slovenský index spokojnosti so životom bol 6,39 (v stupnici od 1 do 10, pričom 1 znamená najmenej spokojný a 10 najviac spokojný), Česi mali podobný výsledok 6,43 a Maďari len 5,77. Oproti tomu najspokojnejší v Európe, Dáni, dosiahli 8,37 a Rakúšania 7,66. Zistilo sa, že úroveň spokojnosti so životom rastie úmerne s úrovňou HDP na obyvateľa. Slováci sa od tohto trendu navyše negatívne odchyľujú, na rozdiel od Poliakov či Rumunov, ktorí sú spokojnejší než Slováci, hoci ich ekonomika produkuje menej.

Podobne, ak sa porovná pocit šťastia, cítia sa Slováci menej šťastní než Západoeurópania i Severania, ale aj než Česi i Poliaci. Slováci mali takéto výsledky najmä kvôli chýbajúcemu optimizmu, aktivite a vitalite. Tiež mali slabý pocit uznania, necítia sa byť dostatočne ocenení okolím. Oproti tomu české výsledky ovplyvnili nižšia spokojnosť s rodinným životom, pocit opustenosti a obava zo spoločenského vylúčenia, ktoré prichádza s dlhodobou nezamestnanosťou a s vekom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona