Slováci sú opatrní a väčšinou debet nevyužívajú

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 12:03 • 2 min
Slováci sú opatrní a väčšinou debet nevyužívajú

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov je opatrná a debet v banke využíva len veľmi málo. Ukázala to najnovšia analýza Sberbank Slovensko na vzorke vyše 13.000 klientov.

slovakia

left justify in out

Spomedzi nich aktívne využíva prečerpanie len 15 %, ďalších 20 % ho má zriadené, ale nepoužíva ho vôbec. Z aktívnych používateľov povoleného prečerpania je podľa údajov Sberbank väčšinu mesiaca v mínuse až 87 %.

"Z údajov sa dá vyčítať, že Slováci vo väčšine prípadov vnímajú povolené prečerpanie ako rezervu a neodráža ich nedisciplínu vo výdavkoch. Ak totiž prečerpanie nepotrebujú, nesiahajú naň. No ak si to okolnosti náhle vyžiadajú, zostávajú v mínuse dlhšie obdobie," tvrdí Filip Vítek, vedúci oddelenia Customer Value Managment Sberbank Slovensko.

To, aký veľký mínus na účte majú klienti, sa líši aj podľa regiónu a veku. V priemere je výška rámca prečerpania 872 eur. Spomedzi krajov vedie Žilina, na druhom mieste je Bratislava, kde je zároveň aj najmenší podiel klientov aktívne využívajúcich kontokorent.

Z pohľadu pohlavia, viac využívajú debet muži ako ženy. V priemere majú prečerpanie vyššie až o 135 eur. "Súvisí to s vyššou mzdou mužov, od ktorej sa dovolené prečerpanie na účte odvíja. Okrem toho býva mužský účet ešte stále hlavným účtom domácnosti," dodáva Vítek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies