Slováci sú na SNP sme stále hrdí, ľudí s negatívnym postojom pribúda

NETKY.SK • 26 August 2016, 15:25 • 2 min
Slováci sú na SNP sme stále hrdí, ľudí s negatívnym postojom pribúda

BRATISLAVA - Väčšina ľudí je na Slovenské národné povstanie (SNP) hrdá, relatívne najvyššiu mieru hrdosti pociťujú ľudia nad 65 rokov a voliči politických strán SNS, KDH a Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Osemdesiatdva percent respondentov je presvedčených, že Slovenské národné povstanie bolo udalosťou, na ktorú by sme mali byť hrdí, pričom štyria z desiatich opýtaných si myslia, že na SNP by sme mali byť určite hrdí (42 %) a 40 percent respondentov si myslí, že na SNP by sme mali byť skôr hrdí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorá zisťovala, ako hrdí sú občania SR na Slovenské národné povstanie. O výsledkoch prieskumu agentúru SITA informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

 

Opačný postoj k SNP zaujala približne desatina opýtaných (10,5 %). S názorom, že na SNP by sme skôr nemali byť hrdí, sa stotožnilo sedem percent opýtaných, názor, že na SNP by sme určite nemali byť hrdí, zdieľajú tri percentá respondentov. K otázke sa nevedelo vyjadriť takmer osem percent respondentov.


Z prieskumu tiež vyplýva, že podľa vekových kategórií respondentov pociťujú najnižšiu mieru hrdosti na SNP respondenti mladší ako 35 rokov, respektíve vo veku 18 až 24 (71 %) a 25 až 34 rokov (78 %). Podľa príslušnosti k politickej strane pociťujú najnižšiu mieru hrdosti na SNP voliči Mosta-Híd (20 %), hnutia Sme rodina - Boris Kollár (17 %) a Ľudovej strany Naše Slovensko (13 %). Do tejto skupiny patrí aj 18 percent nevoličov.


V porovnaní s výskumom z roku 2009 stúpol podiel respondentov, ktorí uviedli, že by sme nemali byť hrdí na SNP, a to zo šesť na desať percent, a podiel respondentov, ktorí uviedli, že by sme naň hrdí byť mali, sa takmer nezmenil (2009 - 83 % a 2016 - 82 %).


Agentúra Focus robila prieskum v dňoch 11. až 16. augusta na vzorke 1 002 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentov sa pýtali: "Onedlho v auguste bude 72. výročie Slovenského národného povstania (SNP), ktoré bolo v roku 1944. Myslíte si, že SNP bolo udalosťou, na ktorú by sme mali byť hrdí alebo nie?"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies