Slováci stratili v Lotyšsku dobre rozohraný zápas

NETKY.SK • 16 Október 2013, 07:32 • 2 min
Slováci stratili v Lotyšsku dobre rozohraný zápas

RIGA - Slovenskí futbaloví reprezentanti zakončili kvalifikáciu o postup na MS 2014 do Brazílie remízou 2:2 v utorňajšom stretnutí v Lotyšsku.

slovakia

left justify in out

Góly slovenského mužstva dali v 9. min Martin Jakubko a o sedem minút neskôr Kornel Saláta. Obaja skórovali hlavičkami po rohových kopoch Tomáša Kóňu. Krátko po zmene strán však znížil Valerijs Šabala a v nadstavenom čase vyrovnal Renars Rode, ktorý potrestal nedôsledné bránenie hosťujúcej obrany po rohovom kope. Zverenci trénera Jána Kozáka obsadili v kvalifikačnej G-skupine 3. miesto so ziskom 13 bodov a nepostúpili na svetový šampionát. Slováci stratili šancu kvalifikovať sa na MS 2014 ešte v septembrovom dvojzápase proti Bosne a Hercegovine.

Tréner Slovenska Ján Kozák bol nespokojný predovšetkým s tým, že jeho zverenci nedotiahli výborne rozohraný zápas do víťazného konca. "Mužstvo, ktoré vedie po prvom polčase 2:0, by malo dotiahnuť duel do víťazného konca. Nemôžeme byť spokojní. V prvom polčase sme ukázali kvalitu aj srdce, v druhom to nebolo ono. Malo to však objektívne príčiny, viacerí naši reprezentanti nehrávajú pravidelne v kluboch, prejavili sa zápasové a kondičné resty," vyhlásil niekdajší tréner MFK Košice, ktorý tiež poukázal na skutočnosť, že hráči by niekedy v zápase mali obetovať viac pre dosiahnutie dobrého výsledku: "Futbal bolí a súper hral na hranici tvrdosti. Človek musí niečo vydržať. Zlomovým okamihom v stretnutí bol gól ´zo šatne´ hneď po prestávke." 

Premiérový reprezentačný gól vsietil v 16. min duelu obranca Kornel Saláta. "Som rád, že som už konečne skóroval za Slovensko. Teší ma akurát ten gól," povedal v krátkosti hráč ruského klubu Tom Tomsk. 

Jeho kolegu zo stopérskej dvojice Jána Ďuricu škrelo, že Slovensko po zmene strán prenechalo iniciatívu súperovi. "Z tohto zápasu si treba vziať dobré veci, ale aj tie zlé. Keby sme hrali aj po zmene strán tak ako v prvom polčase, myslím si, že domáci by neuhrali taký výsledok. Vo futbale je všetko možné a my sme sa stali toho svedkom. Lotyši začali byť v druhom polčase aktívnejší, utvorili si tlak a my sme to nezvládli," skonštatoval rodák z Dunajskej Stredy, ktorý bol v utorok kapitánom slovenského tímu. 

V strede poľa nastúpil záložník FK Senica Tomáš Kóňa, ktorého zaradenie do zostavy sa predovšetkým v prvom polčase ukázalo ako vydarený ťah. Kreatívny stredopoliar mal prsty v slovenských góloch, keď v oboch prípadoch naservíroval loptu z rohového kopu na hlavu Martina Jakubka, resp. Kornela Salátu. "Škoda zranenia Jakubka, dovtedy bol veľmi platný pre mužstvo. Lotyšov sme sami dostali na koňa a na konci nás už prehrávali. Škoda, že sme to nedotiahli do víťazného konca," mrzelo po zápase Tomáša Kóňu, ktorého doplnil gólman Matúš Kozáčik: "Myslím si, že sme dnes mohli vyhrať, mrzia ma góly na začiatku druhého polčasu a najmä ten v závere. Pri druhom góle boli pri mne dvaja hráči, ďalší dvaja na zadnej žrdi a dotlačili loptu do bránky. Je to pre nás škoda." 

Slováci majú so svojím pobaltským súperom naďalej pozitívnu historickú bilanciu. Slovensko dosiahlo v 4 zápasoch dve víťazstvá a rovnaký počet remíz pri skóre 9:5. Slovensko odohralo duel proti Lotyšsku aj 4. februára 2000 (výsledok 3:1, pozn.). Vtedy sa pod vedením trénera Dušana Radolského v rámci medzinárodného turnaja na Cypre predstavil v Pafose olympijský výber (hoci pod hlavičkou "áčka"), ktorý neskôr reprezentoval slovenský futbal na OH 2000 v Austrálii. Mimochodom, Lotyši bodovali proti Slovákom v oboch doterajších dueloch na štadióne klubu Skonto Riga. V septembri 2005 v rámci kvalifikácie o postup na MS 2006 sa taktiež zrodila remíza 1:1. 

Slovensko sa bude v nasledujúcej kvalifikácii o postup na ME 2016 vo Francúzsku snažiť prebojovať po druhýkrát na veľké podujatie. Na európskom šampionáte, kde Slovensko v ére samostatnosti doteraz nikdy neštartovalo, sa predstaví v novom formáte až 24 reprezentačných mužstiev. Slováci sa dozvedia mená svojich súperov na žrebe, ktorý sa ,uskutoční 23. februára budúceho roku v Palais des Congres Acropolis v Nice.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona