Slováci spotrebujú viac antibiotík ako je priemer EÚ

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 13:22 • 2 min
Slováci spotrebujú viac antibiotík ako je priemer EÚ

POPRAD - Na Slovensku je spotreba antibiotík u ľudí vyššia ako je priemer v Európskej únii, naopak, vo veterinárnej oblasti je niekoľkonásobne nižšia.

slovakia

left justify in out

„Ukazuje sa, že najväčší problém antibiotík je, že ľudia ich berú a nechávajú si ich predpisovať zbytočne, o pár rokov sa dostaneme do štádia, keď prestanú byť účinné. Smerujeme do post-antibiotickej doby, v ktorej dôležité lieky prestanú fungovať a bežné infekcie a malé zranenia môžu opäť zabíjať,“ vysvetlila Petra Vargová Čakovská zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) v Poprade počas tlačovej konferencie venovanej dnešnému Svetovému dňu spotrebiteľských práv. Jeho hlavnou témou je tento rok práve obmedzenie konzumácie antibiotík a zdravé stravovanie.


Antibiotiká v strave zdravého človeka nemajú čo hľadať, upozornila aj Zuzana Bírošová, riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zároveň vedúca Národného kontaktného miesta pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). „Antibiotiká sú lieky, ktoré usmrcujú alebo zastavujú rast mikroorganizmov, teda používajú sa na liečenie. Nebezpečenstvo plynie z ich nerozumného používania na liečenie či už ľudí alebo zvierat, ale aj z toho, ako sa ich zvyšky dostávajú do životného prostredia,“ varovala Bírošová. Ako vysvetlila, pre ich nerozumné používanie sa zvyšuje schopnosť mikroorganizmov odolávať ich pôsobeniu. „Tým, že sa stávajú rezistentné, nám napríklad začalo na infekčné choroby z roka na rok umierať viac a viac ľudí,“ dodala. Hoci Slováci užívajú nadpriemerne veľa antibiotík, v dlhodobom meradle zaznamenalo Slovensko podľa Vargovej Čakovskej určitý pokles. Pripomenula tiež, že najmenej antibiotík v roku 2013 užívali v rámci Európskej únie Holanďania, najviac zase Gréci. Dodala, že Slováci prijímajú viac antibiotík skôr z konzumácie liekov ako zo samotných potravín.


Bírošová pripomenula aj to, že v krajinách Európskej únie je zakázané používať antibiotiká na ošetrovanie rastlín, aby sa nedostávali do potravín a potravinového reťazca. „Rovnako nie je možné používať antibiotiká ani na zdravé zvieratá z hľadiska zvyšovania ich úžitkovosti, v iných krajinách mimo Európy to však povolené je, ako napríklad v Latinskej Amerike,“ uviedla. Kontrola na Slovensku podľa Vargovej Čakovskej funguje veľmi dobre. „Je takmer istotou zvoliť si mäso a potraviny, ktoré pochádzajú zo Slovenska. Neodporúčame nakupovať potraviny cez internet, lebo aj to sa deje, keď ľudia vôbec nevedia, odkiaľ potraviny sú a v akom stave prídu. Ľudia by si tiež mali všímať, čo si kupujú,“ upozornila.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies