Slováci splnili cieľ, no očakávali viac, Bokroš dal tímu trojku

NETKY.SK • 3 Január 2014, 14:42 • 2 min
Slováci splnili cieľ, no očakávali viac, Bokroš dal tímu trojku

BRATISLAVA - Mladí slovenskí hokejisti na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov postupom do štvrťfinále splnili svoj primárny cieľ, viac sa im však už v Malmö dosiahnuť nepodarilo. Ráznu stopku im vo štvrtok vystavili domáci Švédi, ktorí im ukázali, aký veľký je rozdiel medzi slovenským juniorským hokejom a svetovou špičkou.

slovakia

left justify in out

Výkony zverencov trénera Ernesta Bokroša na turnaji mali klesajúcu tendenciu. Svoje účinkovanie odpichli suverénnym víťazstvom 9:2 nad Nemeckom, ktoré im v podstate zaručilo miestenku vo vyraďovacej časti a vyhnutie sa nepríjemným bojom o záchranu. Proti zámorským veľmociam USA (3:6) a Kanade (3:5) predviedli sympatické výkony, v druhom dueli boli blízko k senzácii, nakoniec však favoritov o body neobrali. S rivalom z Česka nezachytili úvod a prehra 1:4 ich odsunula na štvrté miesto v skupine. Víťazi B-skupiny Švédi vo štvrťfinále pred domácim publikom nedopustili potom žiadne prekvapenie a vyprevadili Slovákov z turnaja s prehrou 0:6. Tí tak obsadili konečnú ôsmu priečku a zopakovali svoje umiestenie z vlaňajšieho šampionátu v Ufe, vtedy však pri starom formáte hrali iba o zotrvanie v elitnej kategórii.

"Splnili sme síce základný cieľ, no určite sme mali pred turnajom väčšie očakávania. Ôsme miesto sa nedá nazvať sklamaním, no čakal som, že budeme úspešnejší," vyslovil sa v piatok po návrate zo Švédska tréner SR "20" Bokroš. "Zápasy s USA a Kanadou mali vysokú úroveň z oboch strán. Pre mňa osobne bol najväčším sklamaním zápas s Českom, ktorým sme si pokazili celý šampionát. Keby sa tak dal začiatok toho stretnutia vymazať... Škoda toho. Keby sme v ňom bodovali, dostali by sme vo štvrťfinále Fínov, ktorí sú predsa len prijateľnejší súper ako Švédi. Domáci hráči nás po všetkých stránkach prevýšili, boli silnejší, rýchlejší i chytrejší."

Bokroš oznámkoval vystúpenie svojich zverencov vo Švédsku trojkou. Konkrétnemu hodnoteniu jednotlivcov sa vyhol. "Niektorí hráči hrali na svoje maximum, iní na viac nemali. Lídri boli v prvých zápasoch dosť preťažovaní a chýbajúce sily sa prejavili potom v ďalších súbojoch. Snažili sme sa vytvoriť prvé dve päťky z kreatívnejších chlapcov, ďalšie dve boli zamerané na defenzívu. Kým tá prvá skupina si v úvodných zápasoch splnila povinnosť a bola produktívna, tá druhá svoje úlohy nesplnila, keď inkasovala veľa gólov," doplnil hlavný tréner. "Od začiatku sa vytvorila v kabíne výborná partia. Siahali sme na body aj proti USA a Kanade, proti Čechom nám však došli sily. Súper na nás vybehol a my sme zostali zaskočení. Škoda toho. Turnaj hodnotím tak 50 na 50," povedal kapitán SR "20" Milan Kolena.

Najproduktívnejším hráčom slovenskej dvadsiatky na MS bol s 10 bodmi (4+6) krídelník Gatineau Olympiques Martin Réway nasledovaný parťákom z prvej lajny Dávidom Grígerom (3+7) a centrom Milanom Kolenom (4+4). "Neodohrali sme zlý turnaj, bojom o záchranu sme sa vyhli, no favoritov sa nám prekvapiť nepodarilo. Je to škoda, sami sme cítili, že takéto kvalitné mužstvo tu dlho nebolo. Verili sme si, rozhodujúce zápasy sme ale nezvládli. Proti Švédom sme korčuľovali slabšie ako v zápasoch s USA či Kanadou, nezachytili sme začiatok, navyše nám nevychádzali presilovky, kým oni ich chladnokrvne využívali," hodnotil účinkovanie na severe Európy Réway.

Slováci tak neprekročili na MS "20" svoj vlastný tieň. Naposledy hrali na o medaily pred piatimi rokmi, vo štvrťfinále vtedy senzačne vyradili favorizované USA po výsledku 5:3 a nakoniec skončili na 4. mieste. Ich najlepším výsledkom zostáva bronz z Winnipegu na prelome rokov 1998-1999. Pri oboch vystúpeniach boli základmi úspechu výborné výkony brankárov Jána Lašáka, respektíve Jaroslava Janusa. Podobná osobnosť v Malmö medzi žrďami chýbala, Richard Sabol a Samuel Baroš chytali priemerne.

"Nechcem povedať, že sme mali zlých brankárov, ale ak chcete zdolať silné celky, musíte ich mať nadpriemerných. Inkasovali sme veľa gólov, i keď vinu za ne má samozrejme aj pätorka korčuliarov na ľade. V tomto smere nemáme také možnosti ako konkurenti, vyberáme z minima," poznamenal Bokroš. Podľa neho extraligový projekt HK Orange 20 reprezentačnému tímu výrazne pomohol. "Trúfam si povedať, že bez tohto projektu, keby sme mali mužstvo na MS skladať iba z dorastu a zahraničných juniorských líg, by sme určite v jednom z rokov zostúpili do A-divízie," dodal.
      
Výsledky Slovákov na MS "20" v Malmö:
A-skupina: Nemecko 9:2, USA 3:6, Kanada 3:5, Česko 1:4, štvrťfinále: Švédsko 0:6



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies