Slováci splácajú svoje finančné záväzky rýchlejšie

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 11:51 • 2 min
Slováci splácajú svoje finančné záväzky rýchlejšie

BRATISLAVA - Schopnosť Slovákov dostáť svojim finančným záväzkom rok od roku rastie. Hlavným dôvodom je najmä rastúci záujem o pôžičky nižšej hodnoty.

slovakia

left justify in out

Tento postoj spotrebiteľov sa automaticky premieta do silného medziročného poklesu priemernej dlžnej sumy. Vyplýva to z interných štatistík spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Práve pokles priemernej dlžnej sumy umožňuje v súčasnosti zadlženým osobám splatiť svoje záväzky podstatne skôr.

 

Výška priemerného dlhu v minulom roku dosahovala 1510 eur, teda o 930 eur menej než v roku 2013. Zníženie priemerného dlhu je hlavnou príčinou, prečo sú zadlžení Slováci schopní splniť svoje záväzky rýchlejšie. Z aktuálnych výsledkov ŠÚ SR vyplýva, že Slováci sú schopní mesačne ušetriť finančnú sumu takmer 50 eur. V prípade, že by vynaložili tuto sumu na splatenie svojho dlhu, zbavili by sa záväzku v priebehu dvoch rokov a siedmich mesiacov. V roku 2013 pritom mohli zadlžené osoby splatiť svoj dlh priemerne až po štyroch rokoch a dvoch mesiacoch, teda o rok a sedem mesiacov neskôr.

 

Dve pätiny zadlžených ľudí nezačali vlani svoj dlh ani splácať. Z interných štatistík spoločnosti KRUK tiež vyplýva, že platobná morálka Slovákov nie je príliš vysoká. Svoj dlh v minulom roku začali splácať len dve pätiny zadlžených osôb (38 %). Disciplinovanejšie sú pri splácaní svojich finančných záväzkov ženy. Zatiaľ čo vlani svoj dlh začali splácať práve dve pätiny žien (40 %), v prípade mužov to bol každý tretí (35 %).

 

"V minulom roku sme medzi našimi klientmi evidovali 57 % mužov. Dôvodom je snaha mužov udržiavať si rolu živiteľa rodiny. Je to potom práve muž, ktorý v prípade potreby využije možnosť rodine krátkodobo finančne prilepšiť prostredníctvom pôžičky," uvádza Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK, ktorá sa zaoberá správou pohľadávok.

 

Prevažná časť osôb, ktoré musia riešiť finančné problémy, má len jednu pôžičku (86 %). Najzadlženejším krajom Slovenska je už "tradične" Banskobystrický kraj, v ktorom s dlhom zápasí takmer každý šiesty obyvateľ (17,2 %). Ďalšími veľmi zadlženými regiónmi sú Košický (16,0 %) a Nitriansky kraj (15,5 %). Najnižšia zadlženosť je naopak evidovaná v Žilinskom (8,3 %), Trenčianskom (8,6 %) a Bratislavskom kraji (9,0 %).

 

Najvyššiu priemernú dlžnú sumu majú ľudia v Bratislavskom kraji (1810 eur). Najnižšiu priemernú dlžnú sumu naopak zaznamenávajú obyvatelia Banskobystrického (1410 eur) a Žilinského kraja (1440 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies