Slováci spia v priemere sedem a štvrť hodiny, muži kratšie ako ženy

NETKY.SK • 5 September 2015, 19:00 • 2 min
Slováci spia v priemere sedem a štvrť hodiny, muži kratšie ako ženy

BRATISLAVA - Slováci si na dlhý spánok nepotrpia, v priemere spia len sedem a štvrť hodiny. Ideálnych osem hodín si dopraje tretina (35 percent) Slovákov.

slovakia

left justify in out

Necelá tretina (30 percent) spí sedem hodín. Až deväťhodinový, prípadne dlhší spánok si dopraje 16 percent ľudí. Vyplýva to z májového prieskumu agentúry TNS Slovakia na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov.

 

Z výsledkov je tiež zrejmé, že muži spia o niečo kratšie ako ženy. Zatiaľ čo mužom stačí spať v priemere sedem hodín deväť minút, ženy na načerpanie síl do nového dňa potrebujú o niečo dlhší spánok (7 hodín 23 minút). Najväčší podiel žien (38 percent) si dopraje osemhodinový spánok. U mužov si osemhodinový spánok dožičí 31 percent, sedemhodinový zase 33 percent.

 

TNS Slovakia tiež zistila, že dĺžka spánku súvisí aj s vekom. Mladí ľudia (do 29 rokov) v porovnaní s ostatnými vekovými kategóriami spia najdlhšie a každý štvrtý potrebuje deväť-, prípadne viachodinový spánok. So zvyšujúcim sa vekom sa potom priemerná dĺžka spánku skracuje. Najmenej spia ľudia vo vekových kategóriách 40 až 49 rokov (7 hodín 5 minút) a 50 až 59 rokov (7 hodín 7 minút). Každému štvrtému (28 percent) štyridsiatnikovi dokonca stačí šesťhodinový, prípadne kratší spánok.

 

Aj napriek tomu, že v menších obciach začína zvyčajne pracovná doba o niečo skôr ako v mestách, na priemernej dĺžke spánku sa tento fakt neodráža. Ľudia ako na dedinách, tak aj v mestách spia približne rovnako dlho. Rozdiel je iba 12 minút spánku, pričom paradoxne najmenej spia ľudia z najväčších miest. Tí, ktorí spia deväť a viac hodín, je v malých obciach do 1000 obyvateľov približne 1,5-násobne viac ako vo veľkých mestách.

 

Z hľadiska rozdelenia podľa krajov sú najväčší spáči na východe. V Prešovskom (7 hodín 25 minút) a Košickom kraji (7 hodín 21 minút), ale tiež v Žilinskom kraji (7 hodín 21 minút). Na východe je dvojnásobne viac ľudí, ktorí spia v noci priemerne deväť a viac hodín, ako napríklad v Bratislavskom kraji. V tomto kraji, ale tiež v Trenčianskom a Banskobystrickom, spia ľudia v priemere najmenej (7 hodín 10 minút). Na druhej strane práve v Bratislavskom kraji spí takmer polovica ľudí (44 percent) práve odporúčaných osem hodín.

 

Vzdelanie nemá výrazný vplyv na priemernú dĺžku spánku. Ale napríklad v porovnaní s vysokoškolskými ľuďmi je medzi obyvateľmi s nižším vzdelaním viac tých, ktorí spia šesť a menej hodín.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies