Slováci si v januári od bánk požičali na bývanie takmer 244 mil. eur

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 15:31 • 2 min
Slováci si v januári od bánk požičali na bývanie takmer 244 mil. eur

BRATISLAVA - V januári poskytli slovenské banky obyvateľstvu nové úvery na bývanie v celkovom objeme takmer 244 miliónov eur. Medziročne si tak Slováci na nové bývanie požičali o takmer 25 miliónov eur viac.

slovakia

left justify in out

Úroková sadzba, za ktorú banky klientom požičiavali v januári tohto roka, klesla na 3,65 % ročne.
      

Podľa aktuálne zverejnených štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) si Slováci v januári požičali na bývanie celkovo 243,9 milióna eur, čo je o 24,6 milióna eur viac ako rok predtým. Podľa odborníkov Slováci tak majú naďalej záujem požičiavať si od bánk. "Aj keď patrí január z pohľadu úverov na bývanie k slabším mesiacom, ten tohtoročný ukázal, že apetít Slovákov po úveroch na bývanie neustále rastie. Podporujú ho najmä nízke úrokové sadzby, ktoré sú na svojich historických minimách. Za rastom úverov na bývanie však stojí aj refinancovanie, ktoré banky ponúkajú čoraz intenzívnejšie," zdôvodnila riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky Henrieta Gahérová.
      

Priemerná úroková sadzba, za ktorú si Slováci od bánk na nové bývanie požičiavali, bola 3,65 % a v porovnaní s predchádzajúcim rokom, kedy boli úvery na bývanie úročené priemernou sadzbou 4,49 %, klesla sadzba o 84 percentuálnych bodov. Celkové portfólio úverov na bývanie, bez úverov stavebných sporiteľní, vďaka tomu medziročne vzrástlo o 13,5 % a v januári dosiahlo objem 12,9 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies