Slováci si v Békešskej Čabe spravili vlastný klobásový festival

NETKY.SK • 26 Október 2014, 12:02 • 2 min
Slováci si v Békešskej Čabe spravili vlastný klobásový festival

BÉKEŠSKÁ ČABA - Milovníci tradičnej klobásy sa tento víkend opäť stretli v Békešskej Čabe - v centre dolnozemských Slovákov v Maďarsku - na 18. ročníku Čabianskeho klobásového festivalu.

slovakia

left justify in out

Skupinka slovenských spisovateľov v Maďarsku sa zúčastnila prvýkrát Klobasiády Slovákov v Békešskej Čabe, ktorá sa konala v piatok - v "nultý deň" klasického čabianskeho festivalu.
      

"Možno, že preto vymysleli Slováci tento nultý deň teraz pre seba, lebo akosi sa zabúda na to, že za celý festival a vôbec čabiansku klobásu možno ďakovať Slovákom. Naši predkovia totiž pred 250-300 rokmi prišli na Dolnú zem. Je to všeobecne známe, len akosi Maďari to nechcú vedieť," povedal pre TASR organizátor schôdzky spisovateľov Imrich Fuhl.
      

Skupinka slovenských spisovateľov v Maďarsku sa stretla s maďarskými spisovateľmi z Békešskej župy a Békešskej čaby, podľa slov Fuhla nie po prvý raz.
      

"Mali sme si s nimi čo povedať, napríklad hovorili sme o Ondrejovi L. Áchymovi - vodcovi agrárno-socialistického hnutia v Uhorsku, rodákovi z Békešskej Čaby -, ktorý mal nedávno okrúhle výročie a ktorému kolega spisovateľ Michal Hrivnák práve venoval dvojjazyčnú slovensko-maďarskú publikáciu," spresnil Fuhl.
      

Podľa jeho slov vysvitlo, že regionálne je táto osobnosť už literárne spracovaná. "Mne trošku chýba, že by slovenskí literáti v Maďarsku preložili maďarské básne, krátke prózy a dramatické dielo, ktoré vznikli o tejto vzácnej osobnosti Slovákov v Maďarsku," zdôraznil I. Fuhl.
      

V susednom Dome slovenskej kultúry na klobasiáde, ktorú zorganizovala Čabianska organizácia Slovákov, miešalo v piatok popoludní klobásu vyše desať družstiev. Zúčastnili sa jej Slováci z okolitých miest a dedín, napríklad zo Slovenského Komlóša, z Kondoroša, z typických dolnozemských osád.
      

Na klasickom Čabianskom klobásovom festivale v mestskej hale a jej areáli, kde počet návštevníkov dosahuje v posledných rokoch okolo 100.000, súťažilo v miešaní tradičnej klobásy 600 družstiev, medzi nimi viaceré zo Slovenska.
      

Festival navštívil po prvý raz aj minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.
      

Od roku 1997 sa stalo čabianske gastrokulturálne podujatie jedným z najznámejších festivalov Maďarska a strednej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona