AKTUALIZOVANÉ Bratislavská Alza porušila zákon, počas sviatku mala otvorené

NETKY.SK • 28 September 2017, 13:55 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Bratislavská Alza porušila zákon, počas sviatku mala otvorené

BRATISLAVA – Túto nákupnú mániu im neodopreli viacerí slovenskí predajcovia. Niektorí z nich porušili zákon, ktorý im nariaďuje zatvoriť brány svojho obchodu počas štátnych sviatkov.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomuto obmedzeniu, v piatok, deň pracovného pokoja, kedy si Slovensko pripomínalo Sedembolestnú Pannu Máriu, otvorili. Teraz im Inšpektorát práce hrozí vysokými pokutami. Znenie ešte relatívne nového zákonu je každému jasné, no aj napriek tomu, bratislavská Inšpekcia práce odhalila jeho porušovanie a odignorovanie zákonna.

 

Nakúpiť ste si mohli v Alze, Galérii bývania Styla na bratislavských Zlatých pieskoch, Malina Store či si zaobstarať jazdené auto z AAA Auto. Jedinému komu však skutočne hrozí pokuta je Alza, ktorá nahnala svojich pracovníkov do práce, namiesto toho, aby si užívali deň voľna. Ostatní nechali svojich zamestnancov oddychovať a predaja sa ujali samotní predajcovia. V takomto prípade sa totiž nedopúšťajú žiadneho priestupku, keďže legislatíva v takýchto prípadoch obchodovanie povoľuje.

 

„Viacerí majitelia obchodov prejavili záujem mať otvorené aj počas sviatkov, pretože vnímajú posledné legislatívne zmeny ako možnú konkurenčnú výhodu oproti veľkým sieťovým nábytkárom typu Ikea, Kika a Sconto,“ hovorí Martin Šimun, generálny riaditeľ Galérie bývania Styla. Celkovo brány svojich obchodov v piatok otvorilo 22 zo súčasne prevádzkovaných 53 obchodov.


Spoločnosti Alza za porušenie zákona hrozí pokuta do výšky 100–tisíc. Priradený inšpektor pred vyrubením pokuty musí zohľadniť viacero aspektov ako napríklad: či išlo o opakované porušenie, závažnosť porušenia, koľko zamestnancov bolo v daný deň v práci. 

 

Na vzniknutú situáciu sme sa spýtali spoločnosti Alza. "Alza mala otvorené svoje prevádzky dňa 15. septembra za účelom výdaja tovarov, riešenia reklamácií a pre prezentáciu výrobkov zmluvných partnerov. Rozširovaním otváracej doby vychádzame v ústrety požiadavkám našich zákazníkom, ktorí chcú využívať všetky výhody internetového nakupovania a zároveň mať zakúpené tovary čo najskôr k dispozícii. Podľa vypracovaného odborného právneho posudku otvorením prevádziek neporušujeme platné predpisy. V prípade neotvorenia prevádzok by zákazníci nemohli vracať výrobky v zákonom stanovenej 14 dňovej lehote od prevzatia tovaru, reklamovať produkty, ani odovzdať na predajniach Alza pokazené elektrozariadenia k recyklácii. Prioritou spoločnosti je v prvom rade perfektný servis, aj preto sme vypočuli želania zákazníkov a v roku 2016 zaviedli víkendovú otváraciu dobu a doručovanie tovaru v sobotu a v nedeľu," uviedla Patricie Šedivá hovorkyňa spoločnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies