Slováci si požičiavajú aj na vianočné darčeky

NETKY.SK • 11 December 2016, 11:46 • 2 min
Slováci si požičiavajú aj na vianočné darčeky

BRATISLAVA - Polovica Slovákov síce má dosť peňazí na bežnú prevádzku domácnosti, no väčšie výdavky im spôsobujú problémy.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti Kruk, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. Pätnásť percent Slovákov v prieskume uviedlo, že si v krátkom čase vezme pôžičku, okrem iného na nákup vianočných darčekov. Firma Kruk predpokladá, že priemerné náklady na oslavy vianočných sviatkov v tomto roku prekročia hranicu 500 eur. Podľa údajov spoločnosti si ľudia najčastejšie požičiavajú sumy vo výške 400 až 800 eur. “Slováci chcú osláviť bohaté Vianoce a nakúpiť veľa darčekov. Často však za cenu zadlženia alebo následných problémov s bežnými výdavkami. Z našich skúseností zo susediacich krajín však vyplýva, že napríklad Poliaci sa s blížiacim koncom roka, naopak, snažia svoje záväzky vyrovnať a do nového roku vstúpiť s menšou finančnou záťažou,“ hovorí Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti Kruk.


Predvianočný čas je podľa firmy Kruk spojený aj s impulzívnymi nákupmi, motivovanými značnými zľavami obchodníkov v internetových i kamenných obchodoch v rámci tzv. čierneho piatka i ďalších zľavových akcií. Podľa údajov spoločnosti 48 % Slovákov neodolá lákavému nákupu ani v situácii, keď nemajú dostatok peňazí.


Prieskum sa uskutočnil v októbri tohto roka na vzorke 1 000 respondentov vo veku 16 až 65 rokov internetovou anketou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies