Slováci si na Slovensku vyberajú len krátke dovolenky: Vieme čo ich láka najviac!

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 13:25 • 2 min
Slováci si na Slovensku vyberajú len krátke dovolenky: Vieme čo ich láka najviac!

BRATISLAVA - Ak sa Slováci rozhodnú cestovať po Slovensku, uprednostňujú kratšie dovolenky vo forme predĺžených víkendov a pobytov spojených s wellnessom a aquaparkom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý agentúra TNS Slovakia realizovala vo februári 2014 na vzorke 525 respondentov vo veku 18 až 65 rokov. V minulom roku cestovali po Slovensku dve tretiny, 65 % opýtaných, pričom cestovaním sa rozumie každá cesta spojená s aspoň jedným prenocovaním. 

 

Viac ako polovica, 55 % slovenských cestovateľov, preferuje kratšie pobyty v podobe víkendov alebo predĺžených víkendov. Necelá polovica, 45 %, cestovala do kúpeľov, wellnessu a aquaparkov. Odpočinok a relax vo všeobecnosti, resp. dlhšie pobyty vyhľadáva na Slovensku 37 % ľudí. 

 

Jednodňové pobyty využívajú Slováci skôr na prehliadku miest a pamiatok, návštevu kultúrnych akcií a zoologickej záhrady. Víkendové pobyty a predĺžené pobyty trávia radšej oddychovaním a relaxom, prípadne vo wellnessoch, saunách alebo na rôznych procedúrach a masážach. Na dlhšie, týždňové pobyty cestujú Slováci kvôli rekreačnej turistike, návšteve prírodných krás a do kúpeľov na rôzne liečebné procedúry. 

 

Hlavným dôvodom pre cestovanie sú už spomínané wellness pobyty a aquaparky, ktoré navštevuje 38 % ľudí. Pre ľudí sú dostatočným dôvodom na cestovanie aj prírodné krásy Slovenska, ako sú národné parky, jaskyne, vodopády. Tieto miesta vyhľadáva 29 % a samotné Tatry 28 % respondentov. Dovolenku hocikde pri vode trávi 27 % a kvôli návštevám hradov a zámkov a za poznávaním miest, ich kultúry a histórie cestuje 24 % opýtaných. 

 

To, kde sa dovolenkári na Slovensku ubytovávajú, záleží do veľkej miery od toho, či cestujú na kratší alebo dlhší pobyt. Najčastejšie využívaným typom ubytovania bolo však v roku 2013 v obidvoch prípadoch ubytovanie v penzióne alebo apartmánovom dome. 

 

Najatraktívnejšou lokalitou sú podľa Slovákov jednoznačne Vysoké Tatry, ktoré za atraktívne označilo 71 %. Približne pre polovicu opýtaných sú atraktívne Nízke Tatry a Bojnice. Za nimi nasledujú ďalšie známe turistické lokality ako Orava, Liptov, Slovenský raj, Banská Štiavnica a Kremnica. Bratislavu, Košice, Piešťany, Levoču, Vlkolínec a Pieniny považuje za zaujímavé štvrtina cestovateľov. Medzi ďalšie turisticky menej zaujímavé lokality patria aj Trenčín, Východná, Poprad, Bardejov, Poloniny, Tokaj, Gemer a Malokarpatská vínna cesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona