Slováci si do bánk uložili takmer 26 mld. eur

NETKY.SK • 6 Február 2014, 10:26 • 2 min
Slováci si do bánk uložili takmer 26 mld. eur

BRATISLAVA - Slováci mali v závere minulého roka uložených v bankách 25,89 mld. eur. Medziročne boli vklady vyššie o necelé tri percentá.

slovakia

left justify in out

Viac ako polovicu úspor stále držia podľa vyjadrení Prima banky, ktorá vychádzala zo štatistík Národnej banky Slovenska, na termínovaných vkladoch. No ako banka dodala, záujem o ne však minulý rok aj kvôli nízkym úrokovým sadzbám prvýkrát od roku 2009 poklesol.

Slováci mali na konci roka 2013 uložených na termínovaných vkladoch 14,16 mld. eur pri medziročnom poklese o 3,8 %. "Rok 2013 z pohľadu úrokových sadzieb veľmi neprial záujmu klientov o termínované vklady. Rástli len vklady s dlhšou viazanosťou, ktoré dokázali ponúknuť ľuďom zhodnotenie nad 2 % ročne," uviedla riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky Henrieta Gahérová. Na vkladných knižkách a ostatných vkladových produktoch mali ľudia koncom roka uložených 3,42 mld. eur pri raste o 24,1 %. Na bežných účtoch držali viac ako 30 % úspor, čo je celkovo 8,31 mld. eur pri náraste o 7,5 %. 

Aj keď Slováci minulý rok o ukladanie peňazí do bánk až tak veľmi nestáli, stále podľa Prima banky platí, že sme skôr národom sporivým než zadlženým. Slováci mali totiž ku koncu minulého roka v bankách uložených podľa Prima banky o 6 mld. eur viac, než mali od bánk v tom istom období požičané. "Hoci stav úverov obyvateľstva narastá rýchlejším tempom ako stav vkladov, v bankách máme stále viac peňazí uložených ako z nich požičaných. Na 100 eur v banke obyvateľom vložených pripadá totiž 79 eur z banky klientom požičaných," doplnila analytička Poštovej banky Eva Sadovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies