Slováci si dlhodobo udržiavajú svoj štandard bývania

NETKY.SK • 10 September 2015, 16:25 • 2 min
Slováci si dlhodobo udržiavajú svoj štandard bývania

BRATISLAVA - Štandard bývania väčšiny slovenských domácností sa dlhodobo udržiava na rovnakej úrovni.

slovakia

left justify in out

Presvedčených je o tom v priemere až 57 % Slovákov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Prvej stavebnej sporiteľne (PSS), ktorý pre ňu zrealizovala Agentúra sociálnych analýz.

 

Približne tretina opýtaných uviedla, že sa im zvýšila úroveň bývania a pokles štandardu priznalo 11,5 % respondentov.

 

Najpriaznivejší vývoj bytovej situácie hlásia ľudia na vrchole svojho produktívneho veku. "Približne 40 % respondentov vo veku od 30 do 50 rokov uviedlo, že štandard ich bývania sa im počas života zvýšil," uvádza sa v prieskume s tým, že rast úrovne bývania je priamo úmerný aj so vzdelaním.

 

Naopak, najvýraznejší pokles štandardu priznali respondenti vo veku od 50 do 65 rokov. Z hľadiska rodinných pomerov zaznamenávajú pokles úrovne bývania najmä rozvedení.

 

Svoj štandard bývania zhodnotili ako rastúci najčastejšie ľudia v Prešovskom kraji (38,2 %), zatiaľ čo v susedných Košiciach bolo takto optimistických najmenej respondentov, a to 23,1 %. "Práve v Košickom kraji bolo najviac tých, ktorí konštatovali, že sa štandard ich bývania zhoršuje (16 %). Celkovo najpriaznivejšia situácia je v Bratislave, kde až 95,2 % opýtaných uviedlo, že štandard ich bývania je stabilný alebo sa zvyšuje," dodala sporiteľňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies