Slováci živia po výhre nad Talianmi štvrťfinálovú nádej

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 21:59 • 2 min
Slováci živia po výhre nad Talianmi štvrťfinálovú nádej

MINSK - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v sobotňajšom zápase A-skupiny na svetovom šampionáte v bieloruskom Minsku nad Talianskom 4:1 a stále má nádej na štvrťfinále.

slovakia

left justify in out

Slováci majú vďaka trom bodom aj istotu účasti na budúcoročnom svetovom šampionáte v Prahe a Ostrave. Tréner Vladimír Vůjtek dostal k sobotňajším 67. narodeninám očakávaný trojbodový dar.


Slováci boli od začiatku súboja s Talianmi v Čižovka Arene lepším tímom, ich súperi sa spoliehali len na dôslednú defenzívu a rýchle kontry. Prvý gól v slovenskej reprezentácii strelil Marek Ďaloga, ktorý v prvej tretine otvoril skóre. V druhej tretine pridali ďalšie presné zásahy Marek Viedenský a Tomáš Tatar, v predposlednej minúte znížil na 1:3 Alexander Egger. V tretej časti hry sa presadil Michel Miklík, ktorý nazbieral na šampionáte už deväť kanadských bodov (3+6). Súboj nedohral po zásahu pukom do tváre Marcel Haščák. Tréner Vladimír Vůjtek mal na rozdiel od piatkového súboja so Švédmi k dispozícii už všetkých hráčov, nastúpili aj Marek Hrivík, Marcel Haščák a Tomáš Marcinko. Na striedačke bol prvýkrát na svoju šancu na turnaji pripravený Július Hudáček. 

 

Celkovo sa Slovensko a Taliansko stretli šestnástykrát, dvanástykrát sa radovalo mužstvo spod Tatier, trikrát uspeli hráči z Apeninského polostrova. Slovensko sa najbližšie predstaví na šampionáte v utorok 20. mája proti Dánsku, na štvrťfinále potrebujú zdolať v riadnom hracom čase Dánov a zároveň aj na ďalšie výsledky na turnaji. 

A-skupina (Čižovka Arena): 
Slovensko - Taliansko 4:1 (1:0, 2:1, 1:0) 
Góly: 11. Marek Ďaloga (K. Sloboda), 24. Viedenský (Marek Ďaloga, K. Sloboda), 35. Tatar (Miklík), 49. Miklík (Tatar) - 39. Egger (Rocco) 
Vylúčení: 7:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bulanov (Rus.), Nord (Švéd.) - Hull (Kan.), Puolakka (Fín.), 6200 divákov 

Zostavy: 
Slovensko: J. Laco - K. Sloboda, Marek Ďaloga, J. Valach, Švarný, V. Mihálik, Marinčin - Šatan, Hrivík, L. Nagy - Miklík, J. Mikúš, Tatar - Marcel Haščák (32. A. Šťastný), Marcinko, Pánik - Skokan, Viedenský, Réway 
Taliansko: Bellissimo - Borgatello, Egger, Larkin, Nicoletti, Sullivan, T. Johnson, Hofer - Kostner, Di Casmirro, Scandella - Rocco, B. Ihnačák, Borrelli - Fontanive, Tudin, Gander - Insam, Bernard, Felicetti 
 

Už úvod stretnutia naznačil, čo sa bude diať na ľade. Slováci sa nasťahovali pred taliansku bránku a začali ohrozovať gólmana Daniela Bellissima z rôznych pozícii. Taliani sa zasa pokúšali o rýchle brejky a nesnažili sa o žiadnu kombináciu. Bellissimo si poradil s viacerými strelami a inkasoval až v jedenástej minúte, keď sa do prečíslenia dostali obrancovia SR a po prihrávke od K. Slobodu zakončoval ľahko do odkrytej bránky Marek Ďaloga. Slováci v prvej dvadsaťminútovke prestrieľali súpera 22:3, ale vytvorili si len minimálny náskok. 


V 24. min si pred bránkou spracoval vysoký puk Viedenský a dokázal ešte nájsť medzeru medzi betónmi Bellissima - 2:0. Slováci ďalej kontrolovali hru a Taliani len urputne bránili. V 31. min predviedol ďalší zákrok, ktorý kandiduje do zostrihu šampionátu, po dorážke Borrelliho brankár Ján Laco. V 35. min sa presadil po spolupráci s Miklíkom aj Tomáš Tatar a bolo 3:0. Taliani znížili po chybnom vyhodení Mikúša, Egger puk z ľavého kruhu poslal pred bránku a trafil medzi betóny Jána Laca, ktorý nič nevidel cez hradbu tiel. 

 

Začiatok tretej tretiny poznačili nepresnosti na oboch stranách, v 43. min si Scandella položil aj Laca, ale nedokázal potom obkorčuľovať prázdnu bránku a zasunúť puk do siete. Na opačnej strane netrafil Tatar odkrytú bránku a potom sa nepresadil zblízka ani Marcinko. Po sérii vylúčení dostali Slováci možnosť presilovky o dvoch hráčov a po rýchlej kombinácii sa zblízka presadil Miklík, ktorý trafil puk do siete aj s prispením brankára Bellissima. V 54. min nepremenil Tomáš Tatar trestné strieľanie, brankára si položil na ľad, ale nedokázal ho prehodiť. Taliani mohli výsledok skorigovať v závere pri presilovke o dvoch hráčov a hre bez brankára, pri ktorej navyše Ivan Švarný zlomil hokejku. Brankár Ján Laco opäť tím podržal a výsledok sa už nemenil. 

Tabuľka A-skupiny: 
1. Švédsko 5 4 1 0 0 14:6 14 - istý postup do štvrťfinále 
2. Kanada 5 4 0 1 0 22:9 13 - istý postup do štvrťfinále 
3. Francúzsko 5 1 2 0 2 15:13 7 
4. Česko 5 1 1 2 1 14:14 7 
********************************************* 
5. Nórsko 5 2 0 1 2 14:15 7 
6. Slovensko 6 2 0 1 3 16:18 7 
7. Dánsko 5 1 1 0 3 12:17 5 
********************************************* 
8. Taliansko 6 1 0 0 5 5:20 3 

 

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona