Slováci sa vrátili špeciálom z Egypta, nie všetci však zo strachu

NETKY.SK • 4 Február 2011, 08:04 • 2 min
Slováci sa vrátili špeciálom z Egypta, nie všetci však zo strachu

Slováci sa vrátili špeciálom z Egypta, nie všetci však zo strachu

slovakia

left justify in out

img

Niekoľko príbuzných a asi dve desiatky novinárov dnes čakali na bratislavskom letisku občanov, pre ktorých dnes v skorých ranných hodinách vyslala vláda SR vládny špeciál do Egypta. Na Slovensko priviezol 45 ľudí, z toho 34 Slovákov, osem Čechov, jednu občianku Maďarskej republiky a dvoch portugalských občanov.
Pocity ľudí, ktorí sa dnes vrátili na Slovensko, boli rôzne. Podľa Zoltána z Galanty v letovisku Hurghada nebolo cítiť žiadne nepokoje a o život sa nebál. "Boli sme v hotelovom komplexe, kde to zatiaľ cítiť nebolo. Dostávali sme ale sms-ky, aby sme sa čo najskôr vrátili domov," uviedol. V Egypte bol podľa vlastných slov týždeň a domov sa mal pôvodne vrátiť v piatok 4. februára. Kontaktoval ale Ministerstvo zahraničných vecí SR, aby mohol prísť skôr.
Zuzana z Prievidze pracovala v Egypte šesť a pol roka. Domov na Slovensko sa podľa vlastných slov nevrátila zo strachu, ale kvôli príbuzným, ktorí sa o ňu báli. Do severoafrickej krajiny sa plánuje vrátiť. "Len čo bude pokojnejšia situácia, tak letíme naspäť," zdôraznila s tým, že v Hurghade sa rozhodne nemala čoho báť. Rovnako potvrdila, že v tomto letovisku žiadne nepokoje nie sú. "Nebol problém ani s vodou, ani s jedlom, ani s benzínom," zdôraznila.
Úplne s odlišnými pocitmi sa z Egypta dnes aj so svojím malým dieťaťom vrátila Mária z Topoľčian, ktorá s manželom žije v Káhire takmer päť rokov. Ten je policajt, preto musel v krajine zostať. Od miesta, kde sú demonštrácie, je jej domov vzdialený asi pol hodinu autom. "My sme vôbec radšej ani nevychádzali z domu, bol aj zákaz vychádzania, tak sme zostali vo vnútri," opísala situáciu. Dôvodom jej návratu bol strach. "Počula som výstrely a výkriky," uviedla. Ďalej spresnila, že hliadky naháňali ľudí, ktorí sa pokúšajú rabovať. O možnosti vrátiť sa vládnym špeciálom sa dozvedela na ambasáde. Predpokladá, že späť sa vráti po tom, ako sa situácia upokojí.
Hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ľuboš Schwarzbacher informoval, že vládny špeciál priletel do Káhiry asi o 10.00 h miestneho času. "V tom čase ešte naši občania neboli na letisku. Spôsobil to aj fakt, že doprava v Káhire je veľmi komplikovaná. A tým, že je zákaz vychádzania, ľudia nemohli odísť z domu v dostatočnom predstihu tak, aby boli na letisku v čase, kedy tam priletel špeciál," priblížil. V Hurghade nastúpilo do lietadla ďalších 18 ľudí, medzi ktorými boli aj nejakí turisti.
V Egypte naďalej zostáva okrem asi stovky dovolenkujúcich Slovákov, minimálne 50 ľudí, ktorí sa rozhodli nevyužiť ponuku cestovať špeciálom domov. O tom, či v prípade zhoršenia situácie v tejto africkej krajine bude pre týchto opätovne v budúcnosti vyslaný vládny špeciál, je podľa hovorcu predčasné hovoriť. "Momentálne bolo dôležité dostať ľudí špeciálom v týchto dňoch, za situácie aká je,  domov," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies