Slováci sa v pondelok zrejme prebudia už do zasneženého rána!

NETKY.SK • 22 November 2013, 11:10 • 2 min
Slováci sa v pondelok zrejme prebudia už do zasneženého rána!

BRATISLAVA - Záver víkendu prinesie výraznú zmenu v charaktere počasia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpovedá už aj mínusové teploty a Slováci najmä na severe a východe Slovenska sa tak zrejme v pondelok (25. 11.) prebudia do zasneženého rána.

slovakia

left justify in out

"Sobota 23. novembra bude na Slovensku ešte príjemná, polooblačná, s miestnou hmlou. Ortuť teplomera bude tesne popoludní ukazovať 8 až 13 stupňov, pri hmlistom počasí 6 stupňov Celzia," uvádza SHMÚ. V nedeľu 24. novembra už bude podľa meteorológov veľa oblakov, na väčšine Slovenska sa rozprší, no v podvečerných hodinách sa začne od severozápadu výrazne ochladzovať. "Ochladzovanie bude súvisieť s prúdením studeného arktického vzduchu zo Škandinávie do strednej Európy medzi tlakovou výšou nad Britskými ostrovmi a nižším tlakom nad Stredomorím, Balkánom a Ukrajinou," vysvetľuje SHMÚ.

Na Slovensku sa prúdenie arktického vzduchu prejaví už v noci na pondelok. Hranica sneženia bude podľa meteorológov postupne klesať z večerných 1000 metrov na západe a 1300 metrov na východe na približne 600 metrov o polnoci. "Do rána už bude snežiť aj nížinách a zrážky budú najmä na severe a východe Slovenska," tvrdia meteorológovia. Do toho sa má pridať silný severný vietor a pondelok ráno sa budeme budiť do teplôt +1 až -5 stupňov Celzia.

Podľa SHMÚ do pondelkového rána na severe a východe napadne pravdepodobne tri až desať centimetrov snehu. "Pondelkový deň bude s premenlivou oblačnosťou a početnými snehovými prehánkami, silným severákom a maximálnou dennou teplotou +2 až -4 stupne Celzia," uvádzajú meteorológovia. Zároveň upozorňujú, že aj v noci, aj cez deň sa pri snežení a silnom vetre budú tvoriť snehové jazyky.

Studený charakter počasia bude podľa SHMÚ pokračovať aj v ďalších dňoch budúceho týždňa. "Treba počítať so snežením, mrznúť bude nielen v noci, ale na väčšine územia aj cez deň."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona