Slováci sa pokúsia pretrhnúť domácu šnúru Španielov

NETKY.SK • 3 September 2015, 18:04 • 2 min
Slováci sa pokúsia pretrhnúť domácu šnúru Španielov

OVIEDO - Hoci je Slovensko po šiestich vystúpeniach s plným počtom 18 bodov na čele C-skupiny eliminácie o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá Európy do Francúzska, do sobotňajšieho kvalifikačného stretnutia na pôde silného Španielska rozhodne nepôjde v úlohe favorita.

slovakia

left justify in out

Naopak, na zverencov Jána Kozáka čaká na Štadióne Carlosa Tartiereho v Oviede od 20.45 h misia z najťažších - pokúsiť sa prerušiť pozoruhodnú sériu Španielov. "La Furia Roja", ktorá v tabuľke "céčka" na druhej priečke zaostáva za Slovenskom o tri body, zatiaľ naposledy v oficiálnom súťažnom zápase v domácom prostredí prehrala 7. júna 2003, keď po góle Steliosa Giannakopoulosa zo 43. minúty podľahla v stánku La Romareda v Zaragoze hráčom Grécka najtesnejším rozdielom 0:1. Úradujúci kontinentálni šampióni odvtedy ťahajú úctyhodnú šnúru 30 duelov na vlastnom trávniku bez neúspechu. Španieli v nich 26-krát zvíťazili a štyri razy remizovali.


"Sú favoritmi nielen sobotňajšieho súboja v Oviede, ale aj na prvenstvo v celkovom hodnotení našej skupiny," uvedomuje si Marek Hamšík. Stredopoliar talianskeho SSC Neapol pri neúčasti stabilného kapitána Martina Škrtela bude na ihrisku lídrom Slovákov s páskou na rukáve. Práve s početnými absenciami sa pri skladaní základnej zostavy musí vyrovnať tréner Ján Kozák. Okrem spomenutého Škrtela bude rovnako pre trest za žlté karty chýbať čerstvá akvizícia milánskeho AC Juraj Kucka, zranenia zabránili v účasti Jánovi Ďuricovi s Vladimírom Weissom.


Pre 61-ročného skúseného kouča však tieto problémy nie sú žiadnym strašiakom. "Aj keď niektorí hráči absentujú, i ostatní chlapci sú kvalitní a chopia sa šance," zdôraznil na seneckom zraze rodák z Matejoviec nad Hornádom Kozák a pridal tiež konkrétnejšiu úvahu: "Do stredu obrany je pripravené ostrieľané kvarteto Kornel Saláta, Ľubomír Michalík, Tomáš Hubočan a Norbert Gyömbér. V zálohe sme si už vyskúšali Patrika Hrošovského alebo Jána Greguša. Na kraji môžeme využiť Miroslava Stocha, Róberta Maka či Michala Ďuriša."


Pozitívnu atmosféru a silu naprieč celým nominovaným kádrom potvrdil aj navrátilec do najcennejšieho dresu Róbert Vittek. "Prišiel som do skvelej partie a kvalifikácie, ktorá je fantasticky rozohraná. Som veľmi šťastný, že tu opäť môžem byť s chalanmi. Ak pomôžem mimo ihriska alebo nejakou minutážou na trávniku, budem rád. Je to o kolektíve, nie individuálnych výkonoch," prízvukoval 33-ročný zakončovateľ bratislavského Slovana. Jeho útočnými kolegami v Kozákovom výbere sú Martin Jakubko z MFK Ružomberok a Adam Nemec. Druhý menovaný, ktorý tento týždeň zmenil svojho zamestnávateľa (FC New York City /odchod/ - Willem II Tilburg /príchod/), odmieta na Pyrenejský polostrov odcestovať s porazeneckou náladou: "Nemáme veľké oči, ale futbal je atraktívny práve z toho dôvodu, že človek dopredu nikdy nepozná výsledok. Začne sa od 0:0 a lopta je guľatá."


Čerstvo 30-ročný útočník Nemec si počas zámorského dobrodružstva zahral s Davidom Villom. Najlepší strelec histórie španielskeho národného tímu sa však nezmestil do zoznamu reprezentantov pod trénerským vedením Vicenteho del Bosqueho. "Do poslednej chvíle čakal, či sa tam dostane. Nepodarilo sa mu to, takže bol sklamaný, pretože má na konte 97 reprezentačných štartov a rád by ich zaokrúhlil na rovnú stovku. Navyše, pochádza z oblasti neďaleko Ovieda. Trochu sme sa aj pred týmto predstavením podpichovali," prezradil v Senci Adam Nemec.
Hlavným arbitrom bude Damir Skomina zo Slovinska.

Predpokladané zostavy:
Španielsko (zdroj: AS): Casillas - Juanfran, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba - Fábregas, Busquets, Iniesta, David Silva - Diego Costa, Pedro Rodríguez
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Saláta, Gyömbér, Hubočan - Pečovský, Greguš - Mak, Hamšík, Stoch - Vittek


bk;ru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies