Slováci sa obávajú terorizmu: Narastá nákup obranných prostriedkov a zbraní!

NETKY.SK • 2 August 2016, 10:36 • 2 min
Slováci sa obávajú terorizmu: Narastá nákup obranných prostriedkov a zbraní!

BRATISLAVA - Za posledný rok na Slovensku zaznamenali predajcovia zbraní nárast predaja obranných prostriedkov a zbraní, čo do určitej miery môže súvisieť s teroristickými útokmi a kriminalitou v krajinách EÚ.

slovakia

left justify in out

"Áno, zaznamenali sme nárast predaja zbraní a iných obranných prostriedkov, ako sú obranné slzné spreje či elektrické paralyzéry, za posledný rok. Nejde však o 100 či viac percentuálny nárast, ako by si skeptici predstavovali, ale ide asi tak o 20-percentné navýšenie predaja. Nie je to zapríčinené len celkovou situáciou v EÚ, tá má však na to veľký vplyv, ale aj inými faktormi. Príčin väčšieho dopytu po obranných prostriedkoch, ako aj po samotných zbraniach je viac," uviedol dnes pre TASR odborník a predajca zbraní Lukáš Hrnčiarik z Puškárstva Hermes.

 

Po prvé, podľa jeho slov, ide o dlhoročných majiteľov zbraní, ktorí si len jednoducho chcú kúpiť nový model ich obľúbenej zbrane, alebo si chcú kúpiť inú novšiu zbraň ako doposiaľ vlastnili. "Je to to isté, ako keď si niekto kúpi nový model mobilného telefónu, auta," objasnil Hrnčiarik.

 

Po druhé, ide o nových držiteľov zbrojných preukazov, ktorí sa chcú venovať streľbe a zvýšenie počtu strelníc im to umožňuje.

 

Po tretie, je to samozrejme zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v EÚ, ktorá má za následok to, že sa ľudia budú vyzbrojovať pre ich vlastný pocit bezpečia.

 

"Nie je to ale len za účelom chránenia seba či svojich blízkych pred návštevníkmi z iných krajín a možnými teroristickými útokmi, ale prevažne kvôli zlodejom či lupičom tu na Slovensku. Príslušné orgány neposkytujú úplne presné množstvo informácií, koľko a akých trestných činov sa dopúšťajú naši krajania. Lúpeže v domoch v satelitných mestečkách pri veľkých mestách, ktoré zažívajú veľký rozmach, sú bohužiaľ až príliš časté. Veľký a rýchly nárast obyvateľstva priťahuje až príliš veľkú pozornosť zlodejov, ktorí si trúfajú čím ďalej tým viac, a to je prevažný dôvod nárastu predaja či nákupu zbraní a iných obranných prostriedkov na našom trhu. Migranti sú len čerešnička na torte, aj keď narastajúca," zdôraznil Hrnčiarik.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona