Slováci sa na nedeľné nákupy spoliehajú

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 16:19 • 2 min
Slováci sa na nedeľné nákupy spoliehajú

BRATISLAVA - Každý tretí človek, ktorý zvykne nakupovať potraviny v supermarkete, urobí aspoň jeden zo svojich nákupov v mesiaci v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Sobotňajšie rodinné nákupy a dopĺňanie zásob po výplate sú už tradíciou. Analýza Sberbank Slovensko ukázala, že Slováci si zvykli a spoliehajú sa na nedeľné nákupy.
     

Banka skúmala takmer milión platieb kartou cez POS terminál, ktoré uskutočnili klienti Sberbank Slovensko počas roka 2013, pričom sa banka v analýze zamerala len na platby v obchodoch s potravinami a supermarketoch. Zistilo sa, že 35 % klientov, ktorí platia kartou v týchto obchodoch, urobí aspoň jednu platbu v mesiaci práve v nedeľu. 
     

„Supermarkety otvorené sedem dní v týždni sú už v každom meste, dokonca aj vo väčších dedinách. Je preto prirodzené, že pomerne veľká skupina ľudí sa na nedeľné nákupy spolieha ako na samozrejmosť,“ zhodnotil Filip Vítek zo Sberbank Slovensko.
     

Najviac sa na nedeľné nákupy spoliehajú občania počas decembra. Z pohľadu regiónov v nedeľu nakupujú potraviny najčastejšie Bratislavčania (37 %) a Košičania (36 %). V týchto mestách je zároveň najviac nákupných centier. Naopak, najmenší podiel nedeľných nakupujúcich žije v Nitrianskom a Trnavskom kraji, a to 31 %.
     

Pri skúmaní nedeľných nákupov z pohľadu počtu vykonaných platieb sa zistilo, že v priemere každá desiata platba v potravinách je uskutočnená v nedeľu. Podiel počas roka kolíše a takisto je najvyšší v decembri, keď až 13 % všetkých platieb v potravinách urobia klienti v nedeľu. Suma za jednu platbu kartou v potravinách je približne rovnaká každý deň v týždni. Priemerná platba od pondelka do piatka je 21 eur a v nedeľu 22 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies