Slováci sa môžu podpísať pod petíciu za prvú antiextrémistickú smernicu EÚ

NETKY.SK • 14 September 2017, 15:01 • 2 min
Slováci sa môžu podpísať pod petíciu za prvú antiextrémistickú smernicu EÚ

BRATISLAVA – Európska občianska iniciatíva (ECI) "STOP EXTRÉMIZMU" odštartovala aktívny boj proti terorizmu v Európe tak, že chce zmeniť európsku legislatívu. Európskej komisii predložila súbor právnych úprav a ochranných opatrení proti extrémizmu a na ochranu hospodárstva EÚ.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva chce do 12. júla 2018 získať milión petičných podpisov občanov z minimálne siedmich krajín EÚ, aby sa Európska komisia začala predloženými návrhmi zaoberať. Prijatím komplexnej antiextrémistickej smernice by chcela vyplniť súčasné medzery v boji proti extrémizmu. Európska komisia zaregistrovala iniciatívu 12. júna.

 

"Registráciou sa petícia stala oficiálnou a od tohto dňa ju až do 12. júna 2018 môžu podpísať všetci občania EÚ vrátane Slovákov, ktorí majú volebné právo, teda dosiahli vek 18 rokov. Môžu tak urobiť aj prostredníctvom oficiálnej stránky: https://www.sk.stopextremism.eu/support. Údaje nemôžu byť použité za žiadnym iným účelom. To je jedno z najdôležitejších pravidiel pre organizátorov akejkoľvek európskej občianskej iniciatívy. Organizátori sú povinní zničiť všetky osobné údaje mesiac po predložení iniciatívy. Údaje vyplývajúce z oficiálnych prehlásení o podpore sa k týmto organizáciám vôbec nedostanú, ich spracovaním sa bude zaoberať už priamo Európska komisia," uviedla konzultantka projektu Mária Adamová.

 

Ako ďalej uvádza iniciatíva, len v roku 2016 bolo v Európe zatknutých v súvislosti s extrémisticky motivovanými činmi 1002 osôb. "Terorizmus si v minulom roku vyžiadal v Európe 142 úmrtí a 379 vážnych zranení. V súvislosti s extrémistickým násilím sme v roku 2015 celosvetovo zaplatili viac než 11 miliárd eur. To je takmer 80-násobok ročného rozpočtu, ktorý má na jeden rok k dispozícií Európska únia," dodala Adamová.

 

Európska občianska iniciatíva v tejto súvislosti vypracovala komplexný plán opatrení. Požaduje európsku antiextrémistickú smernicu, ktorá by mala zahŕňať definíciu extrémizmu vychádzajúcu z Charty základných práv EÚ, výstražný zoznam extrémistických organizácií a jednotlivcov, zlepšenie spravodajského zdieľania informácií medzi bezpečnostnými agentúrami a úradmi, zmeny v pracovnom práve ako napríklad zjednodušenie výpovedí z práce pre extrémistov, zjednodušenie uplatňovania náhrad škody od extrémistov, označenie a odhaľovanie zahraničného financovania a pokuty.

 

Ako potvrdila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, iniciatívu občanov musí podporiť aspoň milión občanov EÚ z minimálne siedmich členských krajín. "V každom z týchto siedmich členských štátov je potrebné zozbierať stanovený minimálny počet vyhlásení o podpore, na Slovensku je to 9750 podpisov," spresnila.

 

Po zozbieraní milióna podpisov organizátori odprezentujú iniciatívu pred Komisiou, ktorá ju posúdi. "V priebehu troch mesiacov po doručení iniciatívy sa zástupcovia Komisie stretnú s organizátormi, ktorí budú mať príležitosť na vysvetlenie otázok, ktoré sú predmetom iniciatívy. Organizátori budú mať možnosť predstaviť svoju iniciatívu na verejnom vypočutí, ktoré sa uskutoční v Európskom parlamente. Komisia prijme oficiálne stanovisko, v ktorom uvedie, aké opatrenia má v úmysle prijať v reakcii na iniciatívu občanov, a odôvodnenie svojho konania či prípadného nekonania. Toto stanovisko, ktoré bude mať podobu oznámenia, formálne schvaľuje kolégium komisárov a uverejňuje sa vo všetkých úradných jazykoch EÚ," uviedla, pričom zároveň dodala, že Komisia nemá povinnosť navrhnúť právny akt na základe iniciatívy. Ak sa však Komisia rozhodne prijať legislatívny návrh, začne sa riadny legislatívny postup.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona