Slováci sa chcú v Poľsku pobiť o výhru, Kozák čaká ťažký duel

NETKY.SK • 13 November 2013, 15:21 • 2 min
Slováci sa chcú v Poľsku pobiť o výhru, Kozák čaká ťažký duel

VROCLAV - Slovenskí futbaloví reprezentanti nastúpia v piatok 15. novembra na Mestskom štadióne vo Vroclave o 20.45 h proti výberu Poľska s cieľom odohrať kvalitný zápas a pobiť sa o víťazstvo na pôde súpera.

slovakia

left justify in out

Tréner slovenského národného tímu Ján Kozák nominoval na medzištátne prípravné stretnutie opory kádra, ktorý obsadil v G-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta tretie miesto a neprebojoval sa na budúcoročný záverečný turnaj do Brazílie. V Poľsku bude Kozákovi chýbať trio hráčov. "Z pôvodne nominovaných nebudú k dispozícii až traja. Jano Mucha má svalové problémy, takisto má svalové zranenie aj Vlado Weiss. Ďalší hráč so zdravotnými problémami je Martin Jakubko. Ten síce hral počas uplynulého víkendu víťazný zápas Amkaru Perm proti Machačkale, ale má bolesti a nastúpil 'pod injekciami'. Jakubko má problémy s platničkou a slabinami. Namiesto Muchu sme donominovali Košického. Ostatní hráči sú pripravení na tréning," avizoval na pondelkovej tlačovej konferencii pri príležitosti zrazu v Senci 59-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom.

Poľsko je v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na 69. pozícii, Slovensku patrí 65. priečka. Poliaci sú v rovnakej situácii ako Slováci: nepostúpili na budúcoročný svetový šampionát v Brazílii a vymenili trénera, koncom októbra Waldemara Fornalika nahradil Adam Nawalka. "Potrebujeme hrať náročné zápasy a ten proti Poľsku bude taký. Súper predstavuje silu, je to veľký futbalový národ. Samozrejme, Poliaci nedosiahli také výsledky, aké si predstavovali fanúšikovia i vedenie zväzu, preto tam prišlo k zmene trénera. Hráči teda budú mať o motiváciu navyše," povedal na margo najbližšieho súpera J. Kozák a dodal: "My by sme radi odohrali v Poľsku kvalitné stretnutie. Preto som naň nominoval to najlepšie, čo je k dispozícii. Opäť však nastala situácia, že traja hráči sú zranení."

Naposledy si oba tímy zmerali sily v máji minulého roka v medzištátnom prípravnom dueli v rakúskom Klagenfurte, slovenskí reprezentanti prehrali s "bielo-červenými" 0:1. Slováci sa s Poliakmi stretli dvakrát v úspešnej kvalifikácii o postup na MS 2010 do Juhoafrickej republiky. Zverenci Vladimíra Weissa zvíťazili v Bratislave (2:1) i v pamätnom stretnutí v Chorzówe (1:0). V nefutbalových podmienkach rozhodol o postupe Slovákov na svetový šampionát vlastným gólom obranca Seweryn Gancarczyk. "Sú to nezabudnuteľné momenty, na ktoré si vždy rád spomeniem. Často mi to pripomínajú aj moji kamaráti, ktorí to urobili aj pred nadchádzajúcim duelom s Poľskom," povedal pred piatkovým súbojom 27-ročný obranca Herthy Berlín Peter Pekarík. Okrem bývalého hráča Žiliny či Wolfsburgu Pekaríka zasiahli do zápasu v chorzówskej chumelici aj ďalší štyria slovenskí futbalisti, ktorí sa nachádzajú v aktuálnej nominácii trénera národného výberu SR Jána Kozáka a majú šancu zasiahnuť do súboja vo Vroclave - Kornel Saláta, Dušan Švento, Marek Hamšík a Stanislav Šesták.

Slováci majú pod vedením Jána Kozáka mierne nepriaznivú bilanciu, v piatich zápasoch dosiahli jedno víťazstvo, dve remízy a dve prehry s celkovým skóre 5:6. V rámci kvalifikačných bojov viedol bývalý tréner MFK Košice výber SR v dvoch zápasoch proti Bosne a Hercegovine (výhra 1:0 v Zenici, prehra 1:2 v Žiline), v Grécku (0:1) a Lotyšsku (2:2). Premiéru na lavičke národného tímu zažil J. Kozák v augustovom prípravnom stretnutí v Rumunsku (1:1).

Skutočnosť, že vo Vroclave odohrajú Slováci prípravný zápas, by sa podľa obrancu Plzne Mariána Čišovského nemala podpísať pod herný prejav. "Je to zápas za reprezentáciu, to by malo byť dostatočnou motiváciou pre každého hráča. Každý športovec chce vyhrať, pokúsime sa o to aj my," uviedol rodák z Humenného Čišovský.

Oporami poľskej reprezentácie sú predovšetkým legionári z nemeckej I. bundesligy Jakub Blaszczykowski a Robert Lewandowski, ktorí pôsobia v Borussii Dortmund. "Musíme byť dôslední, dôrazní a nedať im veľa priestoru. Poliaci majú v tíme fantastických hráčov, no verím, že sa nám ich podarí eliminovať dobrou hrou celého mužstva," povedal 34-ročný stopér Čišovský. "Je to súper, ktorý má veľkú kvalitu. Podľa mňa je v domácom prostredí favoritom. Poliaci, ktorí pôsobia v nemeckej bundeslige, tam majú naozaj dobré meno," doplnil Pekarík.

Hlavným rozhodcom piatkového súboja bude Marco Borg z Malty.

Predpokladaná zostava SR:
Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Šesták, Hamšík, Stoch - A. Nemec



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies