Slováci sa chcú proti Švédom dostať z výsledkovej krízy

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 15:10 • 2 min
Slováci sa chcú proti Švédom dostať z výsledkovej krízy

ŽILINA - Futbalisti slovenskej reprezentácie odohrajú štyri dni po nevydarenom zápase s Litvou (1:1) v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Brazílie ďalšie stretnutie. V utorok 26. marca nastúpia opäť v Žiline v medzištátnom prípravnom dueli proti Švédom.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénerského tandemu Stanislav Griga, Michal Hipp sa pokúsia najmä dostať z výsledkovej krízy, veď Škrtel a spol. nezvíťazili v štyroch stretnutiach po sebe. Naposledy vyhrali na bratislavských Pasienkoch v októbri minulého roka 2:1 nad Lotyšmi v kvalifikácii o postup na MS 2014. Nasledovala domáca prehra s Grékmi (0:1) v tom istom kvalifikačnom cykle, dva neúspechy v prípravných meraniach síl (v Olomouci s Čechmi 0:3 a v Bruggách s Belgičanmi 1:2) a napokon spomenutá remíza pod Dubňom s Litovčanmi.

"Čaká nás zápas proti kvalitnému súperovi. Ja dúfam, že na ten duel prídu ľudia a my ich potešíme pozitívnym výsledkom. Jednoznačne chceme odčiniť zaváhanie s Litvou," povedal univerzál ľavej strany ihriska Dušan Švento. Severania sa síce predstavia v Žiline bez svojej najväčšej hviezdy Zlatana Ibrahimoviča, ale aj bez tohto kanoniera Paríža Saint-Germain sú nesmierne silní. O ich kvalitách svedčia pravidelné účasti na vrcholných podujatiach, naposledy štartovali na vlaňajších majstrovstvách Európy v Poľsku a na Ukrajine, kde v konkurencii Anglicka, Francúzska a domácej Ukrajiny obsadili v D-skupine poslednú štvrtú priečku. Zvíťazili však nad "Les Bleus" a "Albiónu" podľahli len tesne 2:3. O pár mesiacov neskôr však zverenci Erika Hamréna odplatili Angličanom prehru, keď ich zdolali v medzištátnom prípravnom stretnutí 4:2. Štyrmi gólmi sa vtedy blysol Ibrahimovič, pričom najmä jeho záverečný zásah stál za to. Urastený kapitán národného výberu Švédska skóroval nožničkami z 30-metrovej vzdialenosti. Hamrén mu však v nahustenom programe doprial voľno a Ibrahimovič sa rozhodol využiť ho a nepricestoval do Žiliny. Pod Dubňom sa nepredstavia ani brankári Johan Wiland a Andreas Isaksson, stredopoliar Spartaka Moskva Kim Källström a záložník anglického Sunderlandu Sebastian Larsson. Kouč "troch koruniek" má napriek tomu k dispozícii viacero kvalitných futbalistov - útočníka Olu Toivonena z holandského PSV Eindhoven, skúseného Andersa Svenssona, obrancu Celticu Glasgow Mikaela Lustiga či Rasmusa Elma z CSKA Moskva. "Švédsko má nesmierne kvalitné mužstvo," avizoval kapitán SR Martin Škrtel a doplnil: "Každý zápas za národný tím je sviatok a my urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli dobrý výsledok." 

Slováci v doterajších troch zápasoch so Švédmi ani raz nevyhrali, v jednom prípade sa zrodil nerozhodný výsledok a dvakrát boli úspešní severania (skóre 1:4). V prospech "troch koruniek" hovorí aj výrazne lepšie postavenie v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA): Švédi v marcovom vydaní figurujú na 21. mieste, Slovákom patrí 55. pozícia. Zverenci Erika Hamréna sa pokúsia odčiniť zaváhanie z piatkového kvalifikačného duelu, keď nečakane doma v Štokholme len remizovali s Írmi 0:0. Aj národný výber SR má čo zlepšovať, naposledy zvíťazil na štadióne MŠK Žilina pred viac ako štyrmi rokmi - 19. novembra 2008 v prípravnom súboji proti Lichtenštajnsku (4:0, góly: Hamšík 2, Vittek, Jež, pozn.). Nasledovali dve prehry v príprave: s Čile (17. 11. 2009 - 1:2) a Nórskom (3. 3. 2010 - 0:1), potom remíza s Írskom (12. 10. 2010 - 1:1) ďalej - rovnako v kvalifikácii ME 2012 - dva neúspechy s Arménskom (6. 9. 2011 - 0:4) a Ruskom (7. 10. 2011 - 0:1) a napokon piatková remíza s Litvou. 

Dá sa predpokladať, že kormidelníci A-mužstva SR urobia niekoľko zmien v porovnaní so stretnutím proti Litve a budú šetriť niektorých zverencov, ktorí sú počas sezóny viac vyťažení. Úvodný výkop duelu SR - Švédsko je na programe o 20.15 h, hlavným rozhodcom bude Rakúšan Gerhard Grobelnik, ktorého asistentmi budú Richard Hüble a Roland Braunschmidt. Štvrtým arbitrom bude Pavol Šuniar zo Slovenska. 

Predpokladaná zostava SR: 
D. Kuciak - Hubočan, Čišovský, J. Ďurica, Švento - Lásik, Kucka - Hološko, Sapara, Hamšík - Jakubko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies