Kováčik: Platini má dostať šancu očistiť sa, na EURO chce Nemcov

NETKY.SK • 22 Október 2015, 17:01 • 2 min
Kováčik: Platini má dostať šancu očistiť sa, na EURO chce Nemcov

BRATISLAVA - Slovenská futbalová reprezentácia rozbalí hlavný stan na EURO 2016 vo Vichy v departemente Allier v regióne Auvergne.

slovakia

left justify in out

Za postup od UEFA zinkasuje Slovenský futbalový zväz (SFZ) 8 miliónov eur, z čoho jednu tretinu dostanú hráči a realizačný tím. Na stole je aj nová zmluva pre trénera Jána Kozáka, to všetko uviedol v bilančnom rozhovore prezident SFZ Ján Kováčik.

 

 

V obsiahlom videorozhovore na oficiálnom webe zväzu sa Kováčik venoval aj ďalším témam ako sú aktuálny stavu programu modernizácie, rekonštrukcie a výstavby futbalových štadiónov, projekt Národného futbalového štadióna, pozícia SFZ v prípade Michela Platiniho a jeho kandidatúry na prezidenta FIFA, prípravy a schvaľovaniu návrhu nového zákona o športe či projekt spoločného česko-slovenského Superpohára.

 

Na margo financií za postup a kľúča pri ich rozdeľovaní prvý muž slovenského futbalu uviedol: "Ešte to nemáme potvrdené definitívne, ale s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by mal Slovenský futbalový zväz dostať od UEFA za postup sumu 8 miliónov eur. Jedna tretina by mala byť prerozdelená medzi hráčov a realizačný tím, jedna tretina sú náklady SFZ spojené s kvalifikáciou a s pobytom vo Francúzsku a jedna tretina sú financie pre SFZ, ktoré by mali ísť do rozvoja futbalu."

 

Prémie za jednotlivé zápasy, či už kvalifikačné alebo priateľské, v tejto sume nefigurujú. "Prémie za jednotlivé zápasy boli samostatný režim, ktorý bol dohodnutý. A rozdelenie jednej tretiny za postup bude v kompetencii trénera a kapitána, resp. ako si to dohodnú, my do toho vstupovať nebudeme," vysvetlil Kováčik.

 

Slováci už poznajú aj miesto, kde budú počas EURO sídliť. "Samozrejme, že môže ešte prísť k zmene po vyžrebovaní skupín 12. decembra, ale my už máme niekoľko mesiacov zarezervované tréningové stredisko a celé zázemie, ktoré je potrebné k reprezentácii. Je to vo francúzskom Vichy," potvrdil a zároveň sa vyjadril aj k jeho preferovaným, resp. neželaným súperom v skupine na budúcoročnom šampionáte (10. júna-10. júla): "Neželám si z prvého koša Belgicko a Španielsko. Želal by som si Francúzsko a Nemecko, z tých ďalších košov je to už úplne jedno."

 

Prezident SFZ sa ešte krátko vyjadril aj k oslavám postupu, ktoré si priamo v Luxemburgu v noci na 13. októbra vyžiadali asistenciu miestnej polície a hasičov. "Keď sa niečo udeje prvýkrát, a postup na ME nie je každodenná záležitosť, stanú sa aj takéto veci. Aj keď by sa asi nemali stávať. Ale k tejto téme som už povedal všetko, čo som povedať chcel a povedať mal. Rešpektujem aj prejavenie radosti týmto spôsobom, ako to prejavili naši reprezentanti. Hoci to určite bude téma na rozhovor s trénerom aj zástupcami hráčov na najbližšom zraze. Ale bude to v pokojnej atmosfére."

 

Úspešný tréner Kozák mal v zmluve v prípade úspešnej kvalifikácie opciu na jej predĺženie. "Pred posledným kvalifikačným dvojzápasom tréner Kozák odo mňa dostal ponuku na predĺženie spolupráce, ale dohodli sme sa, že až po skončení kvalifikácie bude priestor na rokovania. Z našej strany je jednoznačný záujem o predĺženie spolupráce," uviedol na túto tému Kováčik.

 

Kováčik verí, že toľko skloňovaná výstavba Národného futbalového štadióna by sa mohla uzavrieť koncom roka 2017. "Pri ministerstve školstva vznikol riadiaci výbor projektu Národný futbalový štadión. Jedným z jeho členov som aj ja. V tejto chvíli sme tak zapojení do tohto procesu a v najbližších dňoch by sme mali obdržať projektovú dokumentáciu od zástupcov Národného futbalového štadiónu a naši pracovníci by mali posúdiť tento projekt. V prípade, ak budú nejaké pripomienky, že by sme ich už v tomto období, keď prebieha príprava, zakomponovali do projektu, aby štadión spĺňal všetky kritériá štvorhviezdičkového štadiónu. Najbližšie naše stretnutie bude 2. novembra. Som presvedčený, že ak sa budúci rok začne stavať, a som presvedčený, že sa naozaj začne, tak pri tempách a technológiách stavieb, ktoré sa dnes používajú, tak ten termín december 2017 je reálny."

 

Pred niekoľkými dňami sa prezident SFZ aj s generálnym sekretárom Jozefom Klimentom zúčastnili na stretnutí UEFA, ktoré bolo reakciou na korupčnú kauzu FIFA. Tá sa dotkla aj prezidenta UEFA Michela Platiniho z Francúzska, ktorý dostal od etickej komisie FIFA 90-dňovú suspendáciou. "Nie je to jednoduchá téma. Keďže Michel Platini nemohol pred nás predstúpiť a obhajovať sa sám, tak fakty z tohto prípadu nám podrobne objasnil jeho právny zástupca. Z toho čo nám povedal, tak my zotrvávame na tom, čo sme deklarovali aj predtým, keďže sme boli jedna z piatich krajín, ktorá ho navrhla na post prezidenta FIFA. Nemáme dôvod dnes rozmýšľať iným spôsobom. Spoločne so všetkými zväzmi sme sa dohodli, aby Platini dostal možnosť očistiť svoje meno. Aby kompetentné orgány, etická komisia, odvolacia komisia, športový súd CAS v Lausanne, aby mali možnosť v čo najkratšom čase rozhodnúť a vyzvali sme ich, aby tak konali. Aby sa v termínoch, ktoré sú nevyhnutné pre zaradenie do februárových volieb, Platini mohol volieb zúčastniť," objasnil Kováčik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona