Slováci prvýkrát medzi elitou, cieľom postup zo skupiny

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 11:43 • 2 min
Slováci prvýkrát medzi elitou, cieľom postup zo skupiny

BRATISLAVA - Premiéra národného tímu Slovenska na futbalových majstrovstvách Európy sa nezadržateľne blíži.

slovakia

left justify in out

Kontinentálny šampionát vo Francúzsku (10. júna - 10. júla 2016) bude prvým v histórii s účasťou slovenskej reprezentácie. Vo Francúzsku sa na ME predstaví premiérovo 24 krajín. Žreb ich rozdelil do šiestich skupín po štyroch. Do osemfinále postúpia prví dvaja z každej skupiny plus štyri najlepšie tímy z tretích miest.

Slováci prenikli do Francúzska ako druhý najúspešnejší tím kvalifikačnej C-skupiny, v ktorej triumfovali úradujúci majstri Európy Španieli. Futbalisti SR vyťažili predovšetkým zo skvelého štartu, zvíťazili v úvodných šiestich dueloch a historický postup si už nenechali vziať.

Anglicko, Rusko a Wales
Decembrový žreb, pri ktorom SR figurovalo v treťom zo štyroch výkonnostných košov, prisúdil Slovákom za súperov v rámci základnej B-skupiny výbery Walesu, Ruska a Anglicka. Na zverencov trénera Jána Kozáka teda čaká dvojnásobná "ostrovná" previerka, predelená skúškou proti ruskej futbalovej škole. Svoj historicky prvý duel na ME odohrajú Slováci aj Walesania proti sebe v sobotu 11. júna v Bordeaux. V programe tímu SR budú nasledovať súboje s Rusmi (15. júna v Lille) a Angličanmi (20. júna v Saint-Étienne).

V júnovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) tesne pred začiatkom ME patrí Slovensku 24. miesto. Wales figuruje na 26. priečke, Rusko je na 29. pozícii. Jedine Anglicko ako tretí súper SR na šampionáte je vyššie - na 11. mieste.

Anglicko ani Wales nepatria medzi tradičných súperov SR. S "Albiónom" si Slováci zmerali sily trikrát a tri razy ťahali za kratší koniec. Posledný vzájomný duel sa uskutočnil v marci 2009, Angličania vtedy zvíťazili v príprave presvedčivo 4:0. Proti Walesanom nastúpili Slováci dvakrát. Bilancia je vyrovnaná - obe mužstvá majú po jednom víťazstve - SR má mierne navrch v skóre (7:6). Od ostatného vzájomného stretnutia (september 2007) uplynulo takmer deväť rokov.

Najbohatšie skúsenosti majú Slováci s ruskou "zbornou", proti ktorej odohrali osem zápasov s bilanciou 2 víťazstvá, 3 remízy, 3 prehry. Práve výber Ruska je jediným zo súperov SR v B-skupine ME 2016, ktorému futbalisti Slovenska čelili už aj pod vedením Jána Kozáka: v máji 2014 uspeli v petrohradskom prípravnom zápase Rusi (1:0). Zaujímavosťou je, že Slováci odvtedy odohrali počas dvoch rokov desať prípravných súbojov a ani raz neprehrali.

V príprave remíza a dve víťazstvá - aj nad majstrami sveta
Futbalisti Slovenska absolvovali v záverečnej príprave na ME tri súboje. Najskôr dvakrát zvíťazili - v rakúskom Welse zdolali Gruzíncov (3:1) a v Augsburgu zasa úradujúcich majstrov sveta Nemcov (3:1). V sobotňajšej generálke v Trnave remizovali so Severnými Írmi 0:0. "Hráči naznačili proti dobrým mužstvám, že sú dominantní na lopte, vedia hrať. Verím, že to ukážeme aj na majstrovstvách Európy. Pred ME ešte treba vyladiť nejaké detaily, máme na to týždeň. Mužstvo v priebehu krátkeho obdobia odohralo tri duely, hráči sú dobre pripravení," uviedol 62-ročný bývalý kormidelník MFK Košice Ján Kozák, ktorý na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie dosiaľ absolvoval dovedna 30 stretnutí a má značne pozitívnu bilanciu 18 víťazstiev, 7 remíz a 5 prehier. Aj skóre je mimoriadne priaznivé (47:24). Ján Kozák vedie A-mužstvo SR od júla 2013.

"Slovenskí sokoli" naposledy prehrali v medzištátnom stretnutí 9. októbra 2015, keď v úspešnej kvalifikácii o postup na tohtoročné ME podľahli v Žiline Bielorusom (0:1). Odvtedy Slováci neťahali za kratší koniec v ôsmich dueloch po sebe. Vybojovali v nich päť víťazstiev - zdolali Luxemburčanov (4:2), Švajčiarov (3:2), Islanďanov (3:1), Gruzíncov (3:1) a Nemcov (3:1) - a pridali tri remízy (s Lotyšmi 0:0, s Írmi 2:2 a so Severnými Írmi 0:0).


Slováci na ME v plnej sile a s cennými skúsenosťami
V 23-člennej nominácii Jána Kozáka nechýba žiadna z opôr národného mužstva. Kormidelník SR si mohol vyberať prakticky zo všetkých členov širšieho kádra, zranenie eliminovalo z boja o účasť vo Francúzsku len útočníka Róberta Vitteka, štvorgólového slovenského hrdinu z MS 2010. Dvadsať hráčov Kozákovho výberu pôsobí za hranicami Slovenska, traja futbalisti sú z domácej Fortuna ligy (Ján Mucha, Kornel Saláta, Viktor Pečovský).

Pre slovenskú reprezentáciu ide o druhú účasť na veľkom záverečnom turnaji. Slováci sa pod vedením trénera Vladimíra Weissa staršieho predstavili na majstrovstvách sveta 2010 v JAR, dokráčali vtedy do osemfinále. Svetový šampionát pred šiestimi rokmi absolvovali zo súčasného kádra SR pre ME desiati hráči - brankár Ján Mucha, obrancovia Peter Pekarík, Ján Ďurica, Martin Škrtel a Kornel Saláta, stredopoliari Juraj Kucka, Marek Hamšík, Vladimír Weiss mladší, Miroslav Stoch a útočník Stanislav Šesták.

"Títo chlapci vtedy získali neoceniteľné skúsenosti a počas nasledujúcich šiestich rokov hrali na najvyššej úrovni. Jedným slovom, stali sa z nich ešte lepší hráči. Ak k ním pripočítame ďalších mladších hráčov, povedal by som, že teraz máme silnejší tím. Myslím si, že sme to dokázali aj v kvalifikačných stretnutiach. Na trávniku sa budeme chcieť prezentovať v čo najlepšom svetle. Nie sme o nič horší ako ostatní. Za úspech budem považovať postup zo skupiny," povedal Ján Kozák pred šampionátom pre magazín World Soccer, citoval ho portál ruského denníka Sport Express.

Slovenská futbalová reprezentácia si na ME svoj hlavný stan rozložila vo Vichy, kúpeľnom meste v centrálnej časti krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona