Slováci prispievajú k rozvoju ekonomiky prihraničných rakúskych obcí

NETKY.SK • 14 December 2015, 14:13 • 2 min
Slováci prispievajú k rozvoju ekonomiky prihraničných rakúskych obcí

BRATISLAVA – Prílev obyvateľov zo Slovenska do prihraničných obcí v Rakúsku prispieva k hospodárskemu rozvoju celého regiónu.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedla poslankyňa obecného zastupiteľstva vo Wolfsthale Zuzana Ondrisová. „Každá obec dostáva určitý príspevok na občana s trvalým pobytom, takže by sa dalo povedať, že ak sa obec rozrastá, znamená to pre ňu aj viac peňazí,“ dodala Ondrisová.

 

S prírastkom obyvateľov úzko súvisí aj rozvoj infraštruktúry a vytváranie nových pracovných miest. „V škôlke narástol počet detí a tak sme otvorili jasle pre deti od jedného do troch rokov, čo si samozrejme vyžiadalo nielen nové priestory, ale aj viac nových pracovných miest," konkretizovala Ondrisová.

 

Výstavba nových domov znamená tiež nárast príjmov do rozpočtu obce. „Obec má príjem za predaj obecných pozemkov, dostane štátne príspevky na budovanie ciest, osvetlenia aj chodníkov," doplnila Ondrisová, ktorá je prvou Slovenkou v obecnom zastupiteľstve prihraničného Wolfsthalu, kde je z tisícky obyvateľov už pätina Slovákov.

 

Pre regióny v blízkosti hraníc so Slovenskom sú prínosom aj pravidelné denné nákupy tisícov Slovákov v Hainburgu, Kittsee alebo Parndorfe, či cyklotrasy, ktoré spájajú Bratislavu s Viedňou a spolkovými krajinami Burgenland a Dolné Rakúsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona