Slováci prehrali vo Veľkej Británii 2:3, Kližan podľahol Evansovi

NETKY.SK • 13 Február 2012, 08:15 • 2 min
Slováci prehrali vo Veľkej Británii 2:3, Kližan podľahol Evansovi

Slováci prehrali vo Veľkej Británii 2 3, Kližan podľahol Evansovi - Tenis Slovenskí tenisti prehrali v stretnutí 1. kola 1.

slovakia

left justify in out

imgSlovenskí tenisti prehrali v stretnutí 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v Glasgowe s domácou Veľkou Britániou 2:3 a po štvrtý raz za sebou ich čaká boj o zotrvanie v "druhej lige". O triumfe britských farieb v Braehead aréne rozhodol v dramatickej záverečnej dvojhre Dan Evans, ktorý v súboji tímových dvojok zdolal Martina Kližana v piatich setoch 6:1, 6:1, 4:6, 3:6 a 6:3.
      Dvadsaťjedenročný hráč sa stal hrdinom glasgowského duelu, keď pre svoju krajinu získal dva body. V úvodnom piatkovom singli nečakane zdolal v troch setoch Lukáša Lacka a dokonale zastúpil štvrtého hráča sveta Andyho Murrayho, ktorý proti Slovensku nenastúpil pre bolesti chrbta. Briti sa v 2. kole 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára stretnú s Belgickom, Slováci si na súpera v baráži musia ešte počkať.
      Evans mal v dueli s Kližanom raketový nástup, po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 5:0 a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Brit skvele podával i returnoval, hral agresívne od základnej čiary, umne menil rymtus hry. Kližanovi chýbala úderová istota i lepší tajming, robil príliš veľa nevynútených chýb. Aj druhé dejstvo bolo jasne v réžii útočne naladeného Evansa, ktorý po dvoch brejkoch odskočil Kližanovi na 4:0. Brit dokázal súpera pretlačiť  pri dlhších výmenách od základnej čiary aj vďaka účinnému využívaniu čopovaných bekhendov.
      V treťom sete Evansovi odišlo prvé podanie, začal viac kaziť, čo Kližan využil. Za stavu 4:4 po prvý raz v zápase prelomil Britovo podanie, v desiatom geme odvrátil tri brejkbaly a tretí set získal vo svoj prospech. Hneď na začiatku štvrtého dejstva slovenský reprezentant opäť získal podanie čoraz nervóznejšieho Evansa a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Kližan zlepšil dĺžku úderov, dokázal súperovi vnútiť svoj štýl hry a čoraz viac bodoval z forhendu. Za stavu 5:3 aj vďaka kvalitným returnom znovu získal Evansov servis a vynútil si piaty set. V úvode rozhodujúceho dejstva za stavu 1:1 po dvoch víťazných Evansových forhendov však stratil podanie a Brit sa dostal opäť na koňa. V ďalšom priebehu setu si dokázal podržať podanie a dotiahol zápas do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil pri podaní Kližana po dvojchybe slovenskej dvojky hneď prvý mečbal.    
      V daviscupovej histórii išlo o druhý vzájomný zápas medzi Veľkou Britániou a Slovenskom. V roku 1995 v dueli II. skupiny euro-africkej zóny zvíťazili Slováci na antuke bratislavského Slovana hladko 5:0. Mečířovi zverenci sa vlani v septembri udržali v 1. skupine euro-africkej zóny, keď v bratislavskom NTC zdolali Ukrajinu 4:1. Hrdinom zápasu bol Kližan, ktorý uspel v oboch dvojhrách. Briti postúpili do "druhej ligy" po glasgowskom triumfe 5:0 nad Maďarskom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies