Slováci pozor! Na lyžovačke v zahraničí treba mať správnu výstroj a poistenie

NETKY.SK • 21 December 2016, 12:45 • 2 min
Slováci pozor! Na lyžovačke v zahraničí treba mať správnu výstroj a poistenie

BRATISLAVA – Mať zabezpečené dostatočné cestovné poistenie či patričnú lyžiarsku výstroj – na to by mali podľa ministerstva zahraničných vecí myslieť Slováci, ktorí sa vyberú na zimnú lyžovačku do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Zároveň by si mali podľa riaditeľa konzulárneho odboru rezortu diplomacie Igora Pokojného vopred zvážiť, kde sa budú lyžovať a či napríklad neplatia v daných krajinách a strediskách osobitné predpisy. Teda, kam môžu ísť lyžiari a kam snoubordisti. Prípadne či je potrebné mať prilbu, alebo či sa dané poistenie vzťahuje len na vyznačené lyžiarske trasy. "Pretože potom musia naši konzuli riešiť veľmi zložité prípady, ktorým by sa dalo mnohokrát predísť len tým, že má človek správnu výstroj a dobré poistenie," konštatoval Pokojný na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Čo sa týka napríklad povinnosti nosiť lyžiarsku prilbu, v Rakúsku sú podľa jeho slov povinné pre deti do 15 rokov a pre dospelých v siedmich spolkových krajinách. V ostatných spolkových krajinách je nosenie prilby u dospelých skôr odporúčané. V Taliansku je zase helma povinná do 14 rokov a odporúča sa aj pre starších lyžiarov. Vo Francúzsku, Švajčiarsku a Nemecku nie sú helmy povinné, ale sú odporúčané.

 

Novinkou tohto roka je však podľa Pokojného povinnosť mať prilbu v Slovinsku, a to aj pre dospelých a rovnako pri lyžovaní, snoubordovaní a aj pri korčuľovaní. "Keď niekto pôjde do Slovinska, poprosím, aby si dával na toto pozor," upozornil Pokojný.

 

Keďže Slováci necestujú počas zimy len na dovolenky do hôr za snehom, ale aj na slnečné pláže, rezort zahraničných vecí upozorňuje najmä na pitie alkoholu v arabských krajinách. "A to sa netýka len rezortov, ale napríklad aj medzinárodných letísk," doplnil. Riešili sa podľa neho už také prípady a je potom podľa neho ťažké, dostať danú osobu naspäť na Slovensko. Rezort zahraničných vecí pritom vo všeobecnosti odporúča ľuďom sa pri ceste do zahraničia zaregistrovať v registračnom formulári. Tento krok je dobrovoľný, ale umožňuje to potom lokalizovať turistov v prípade mimoriadnych situácií v danej krajine, upozorniť ich a varovať pred hroziacim nebezpečenstvom.

 

Dovolenkári by mali podľa rezortu diplomacie tiež sledovať jednotlivé odporúčania ministerstva o cestovaní do danej krajiny a pomôcť im môže napríklad aj mobilná aplikácia Svetobežka. Obsahuje potrebné informácie a rady pri ceste do zahraničia. Tohtoročnou novinkou je aj núdzová SMS správa, ktorú ministerstvo spustilo v spolupráci s mobilnými operátormi. Posiela sa len v prípade mimoriadnej situácie ľuďom, ktorí sú v danej krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies