Slováci považujú rodinu za najdôležitejšiu hodnotu v živote

NETKY.SK • 23 December 2017, 06:00 • 2 min
Slováci považujú rodinu za najdôležitejšiu hodnotu v živote

BRATISLAVA - Pre Slovákov je trvale najdôležitejšou hodnotou rodina. Toto zistenie vyplynulo z Výskumu európskych hodnôt (EVS), ktorý sa uskutočňuje v deväťročných cykloch a skúma kontinuitu a zmeny v hodnotách viažúcich sa k najdôležitejším oblastiam ľudského života. Ako odznelo na dnešnej tlačovej besede Slovenskej akadémie vied (SAV), až 91 percent respondentov považuje rodinu za veľmi dôležitú.

slovakia

left justify in out

Stabilne druhou najdôležitejšou hodnotou je práca, no rastúci význam majú v našom živote priatelia a známi. Vo výskume EVS sa ukázalo, že najdôležitejšou podmienkou pri výbere zamestnania je dobrý zárobok. Najviac vzrástla dôležitosť výhodnej pracovnej doby. Treťou najčastejšie zdôrazňovanou stránkou dobrej práce bola sebarealizácia, teda práca, v ktorej možno niečo dosiahnuť. Celková spokojnosť so zamestnaním bola v tomto roku nižšia ako v predchádzajúcom zisťovaní. Od posledného zisťovania v roku 2008 najviac narástla dôležitosť voľného času.

Ďalšie otázky sa týkali náboženstva, spoločenskej morálky či dôvery k vybraným inštitúciám alebo ľuďom. Podiel dôverujúcich k iným ľuďom v tomto roku významne narástol, takmer sa zdvojnásobil. Najviac dôverčiví sú ľudia vo veku od 18 do 24 rokov. Z opýtaných 36 percent súhlasilo a 32 percent nesúhlasilo s tvrdením, že v prípade nedostatku pracovných príležitostí majú muži väčšie právo na prácu ako ženy. V názoroch na podmienky harmonického manželstva alebo partnerstva naďalej dominuje význam vernosti.

Pri podrobnejšom výskume náboženstva je vidieť, že medzi tými, čo sa prihlásili k cirkvi, je 5,4 percenta ľudí, ktorí sa považujú za neveriacich. Rovnako aj medzi tými, čo sa k cirkvi neprihlásili, sú ľudia, ktorí sa považujú za veriacich. Je ich 12,1 percenta. Spoločenská morálka sa v EVS skúma na desaťstupňovej škále. Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že Slováci menej odsudzujú morálne konania spojené s tradičnou kresťanskou morálkou, čiže menej odsudzujú sexuálne a reprodukčné správanie, samovraždy a eutanáziu. Rastúcu tendenciu má odsudzovanie takých konaní, ktorých dôsledky môžu byť vnímané ako priamy negatívny vplyv na spoločnosť a štát, napríklad úplatky, neplatenie daní či cestovanie na čierno.

Rozdelenie populácie podľa predstáv o najdôležitejších cieľoch, ktoré stoja pred Slovenskom, sa medzi rokmi 2008 a 2017 nezmenilo. Takmer identické podiely respondentov kládli na prvé miesto udržanie poriadku v krajine a zachovali sa vyrovnané podiely tých, ktorí považujú za najdôležitejšie bojovať proti zvyšovaniu cien a tých, ktorí zdôrazňujú potrebu posilňovania participatívnej demokracie.

Výskum EVS na Slovensku zaznamenal rast všeobecnej dôvery v iných ľudí, doteraz najvyšší podiel respondentov, ktorí o sebe hovoria, že sú veľmi alebo celkom šťastní a nárast ľudí, ktorí majú pocit, že sa môžu slobodne rozhodovať a usmerňovať svoj život.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona