Slováci považujú ochranu životného prostredia za dôležitú

NETKY.SK • 12 September 2014, 11:02 • 2 min
Slováci považujú ochranu životného prostredia za dôležitú

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov, 61 percent, považuje ochranu životného prostredia za veľmi dôležitú. Ďalších 33 percent označilo ochranu prírody za dôležitú.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý Európska komisia robila medzi 26. aprílom a 11. májom tohto roku. V prieskumu oslovili 27 998 respondentov zo všetkých členských štátov Európskej únie, z toho 1 057 Slovákov.

 

Ako najväčšiu hrozbu pre životné prostredie označili Slováci narastajúce množstvo odpadu. Túto odpoveď uviedlo 55 percent slovenských respondentov. Na otázku: "Čo by malo byť prioritami pre ľudí, ktorí chcú prispieť k ochrane životného prostredia?" 70 percent Slovákov zvolilo odpoveď triediť odpad. Za najefektívnejší spôsob riešenia problematiky znečisťovania životného prostredia označilo 43 percent respondentov zvýšenie pokút pre znečisťovateľov. Podľa Slovákov by sa rozhodnutia o problematike ochrany životného prostredia mali riešiť skôr na úrovni Európskej únie ako na úrovni národnej vlády. Myslí si to 56 percent respondentov. 87 percent Slovákov tiež podľa prieskumu súhlasí s tým, že únia by mala mať právo dohliadať na to, či sa legislatíva v oblasti ochrany prírody uplatňuje v členských štátoch správnym spôsobom. 85 percent respondentov súhlasí s potrebou spoločnej európskej legislatívy v tejto oblasti. 

 

Podľa pondelňajšej správy Európskej komisie považuje ochranu životného prostredia za veľmi dôležitú 53 percent Európanov a za dôležitú ďalších 42 percent. Za najviac znepokojujúce považujú respondenti v celej Európe znečisťovanie ovzdušia či vody, ale aj tvorbu odpadu a vyčerpávanie prírodných zdrojov. Európania podľa prieskumu väčšinovo súhlasia s názorom, že na ochranu životného prostredia v jednotlivých členských štátoch EÚ sú potrebné spoločné predpisy a orgány únie by sa mali v oblasti angažovať viac ako doteraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies