Slováci pôjdu do boja o MS piatykrát, uspeli až v boji o Afriku

NETKY.SK • 29 Júl 2011, 12:32 • 2 min
Slováci pôjdu do boja o MS piatykrát, uspeli až v boji o Afriku

Slováci pôjdu do boja o MS piatykrát, uspeli až v boji o Afriku

slovakia

left justify in out

img

Slovenská futbalová reprezentácia bude o MS bojovať v ére samostatnosti už piatykrát. Historická účasť sa podarila až minulý rok v JAR, keď to Slováci pod vedením trénera Vladimíra Weissa dotiahli až do osemfinále.
      Slovenskú loď mal na prvý finálový turnaj majstrovstiev sveta doviesť Jozef Jankech. V 6. skupine sa zišla mimoriadne silná spoločnosť, favoritmi boli Španielsko, Česko a Juhoslávia. Po úspešnom rozbehu s "trpaslíkmi" Slováci prehrali v Španielsku 1:4 i v Juhoslávii 0:2, náladu im spravila prvá výhra nad "väčším" súperom, sladšia o to, že to bol rival z ČR (2:1). Do reality Slovákov vrátili ďalšie prehry doma so Španielskom a v Česku, Jankechovci skončili štvrtí.
      Po žrebe kvalifikácie MS 2002 zavládla spokojnosť, súperi zo Švédska a Turecka sa zdali byť v boji o jedno priame postupové, resp. jedno barážové miesto viac ako prijateľní, Macedónsko, Moldavsko a Azerbajdžan mali byť jazýčkom na váhach a oberať o body favoritov. Tréner Jozef Adamec priviedol tím k prvým výhram nad Macedónskom i v Moldavsku, zamrzela ale domáca bezgólová remíza s Tre kronor, nasledovaná remízou v Turecku 1:1. Koniec nádejam spravila prehra 0:2 vo Švédsku a najmä šokujúca hanba v Azerbajdžane 0:2 spečatená domácou prehrou s Tureckom 0:1. Slováci skončili v skupine tretí, na druhých Turkov stratili 4 body.
      Úspech presadiť sa v kvalifikácii šampionátu v Japonsku a Kórejskej republike dostal na starosť tréner Dušan Galis. Ukázalo sa to ako dobrá voľba. Favoritmi 3. skupiny bolo Portugalsko a Rusko, Slováci číhali na ich zaváhanie, Estónci a Lotyši mali brať body a Luxembursko s Lichtenštajnskom mali byť do počtu. Slováci dokázali na začiatku kvalifikácie v Rusku ukoristiť cenný bod, z dvojzápasu s Portugalskom síce získali tiež len jeden bod, proti ostatným súperom ale programovo víťazili, až na zakopnutie v Lichtenštajnsku. Na suverénne Portugalsko síce Slováci nemali, v boji o barážovú miestenku však uspeli v poslednom zápase doma s Ruskom, v ktorom im stačila aj bezgólová remíza. V baráži ale Galisovci dostali silné Španielsko, ktoré rozhodlo o postupne na MS už v prvom zápase v Madride po jasnej výhre 5:1. Bratislavská odveta 1:1 bola formalitou.
      Až na štvrtý pokus sa to Slovákom podarilo. Pod vedením trénera Vladimíra Weissa sa dokázali prvýkrát v histórii v ére samostatnosti prebojovať na finálový turnaj MS. Priamy postup reprezentácii zaručila prvá priečka v 3. skupine v konkurencii Slovinska, rivala z ČR, Severného Írska, Poľska a San Marína. Slovensko na postup na veľký turnaj, vrátane ME, potrebovalo ôsmy pokus. Weissovci v skupine sedemkrát vyhrali, raz remizovali a dve prehry im uštedrilo Slovinsko, ktoré išlo do baráže z druhého miesta. Reprezentácia spolu nazbierala 22 bodov pri skóre 22:10. Postup definitívne potvrdili v stredu 14. októbra v Chorzówe výhrou nad Poľskom 1:0, keď si na ťažkom teréne strelil už v 3. minúte Seweryn Gancarczyk z Lechu Poznaň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies